Комітет з питань екологічної політики та природокористування пріоритетну увагу приділяє опрацюванню законопроектів євроінтеграційного спрямування. Протягом 2022 року Верховною Радою України прийнято 4 Закони України, віднесені до євроінтеграційних, з розгляду яких Комітет визначено головним.

На сьогодні у Комітеті триває робота у цьому напрямку. Зокрема стосовно законодавчого забезпечення поводження з відходами приділяється увага врегулюванню питань поводження з відходами електричного та електронного обладнання, а також батарей і акумуляторів з урахуванням механізму повного покриття витрат згідно з принципом "забруднювач платить" та принципом розширеної відповідальності виробника, сприяння сталому виробництву та споживанню такого обладнання, запобігання утворенню і зменшення видалення їх відходів, забезпечення високого ступеня повторного використання та повернення в економічний обіг цінної вторинної сировини.

Крім того, готуються зміни до законодавства щодо запровадження ефективних механізмів державного екологічного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства.

На постійному контролі Комітету перебуває законопроектна робота для забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля (законопроект реєстр. № 6004-2). У проекті акта планується встановити правові та організаційні засади запобігання, зменшення, контролю та усунення промислового забруднення для забезпечення високого рівня захисту довкілля шляхом впровадження інтегрованого довкільного дозволу, визначення видів діяльності, які вимагають отримання інтегрованого довкільного дозволу, вимог щодо застосування найкращих доступних технологій та методів управління, моніторингу викидів та контролю дотримання умов інтегрованого довкільного дозволу.

З метою запровадження в України європейських принципів функціонування територій Смарагдової мережі опрацьовується законопроект реєстр. № 4461. Планується законодавчо встановити правові та організаційні засади визначення територій Смарагдової мережі та управління ними в Україні для збереження природних оселищ та видів фауни і флори, що підлягають особливій охороні, правові та організаційні засади оцінки впливу на території Смарагдової мережі у процесі прийняття рішень про провадження господарської діяльності, яка може мати значний вплив на території Смарагдової мережі, з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів, збереження біорізноманіття, виконання зобов’язань України за міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Комітетом завершується підготовка для розгляду Верховною Радою України у другому читанні законопроекту про водовідведення стічних вод населених пунктів (реєстр. № 6478). З прийняттям Закону передбачається створення необхідних умов для ефективної роботи складових системи водовідведення та у правовому полі врегулює відносини між суб’єктами господарювання з водовідведення та споживачами послуг з одного боку та підприємствами та органами державного нагляду і контролю у сфері охорони навколишнього природнього середовища з іншого боку. Також визначаються правові, економічні та організаційні засади функціонування систем централізованого та нецентралізованого водовідведення шляхом прийняття окремого Закону про сферу водовідведення.

Для розгляду Верховною Радою України у другому читанні подано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів (реєстр. № 7438). Шляхом прийняття Закону пропонується удосконалити та здійснити деталізацію суб’єктів, уповноважених на здійснення контролю за використанням піротехнічних виробів іншими особами, встановити регулювання використання й продажу сценічних піротехнічних виробів. Законопроект спрямований на укріплення громадського порядку та безпеки, захисту населення від негативних наслідків використання піротехнічних виробів, посилення боротьби з жорстоким поводженням з тваринами та наближення українського права до права Європейського Союзу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30