29 березня 2023 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. У засіданні, зокрема, взяли участь народні депутати України, працівники секретаріату, керівники та представники Міндовкілля, Мінфіну, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Європейської бізнес-асоціації, МБО "Екологія-Право-Людина", Асоціації газовидобувних компаній України.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо модернізації державної політики в напрямі досягнення Цілей сталого розвитку та стимулювання впровадження раціональної моделі споживання природних ресурсів і продукції (реєстр. № 6544), внесений народним депутатом України Мезенцевою М.С. та іншими народними депутатами України. Метою законопроекту визначено створення законодавчих передумов для трансформації споживчого ринку, зміни споживчих вподобань, "м’якої", заохочувальної корекції поведінки споживачів, розвитку і впровадження новітніх технологій для стимулювання переходу України до моделі відповідального споживання та виробництва, що матиме позитивний ефект для довкілля і здоров’я громадян. За результатами обговорення цього законопроекту економічного спрямування, зважаючи на значну кількість зауважень до нього, Комітет вирішив відкласти прийняття остаточного рішення щодо нього до з'ясування позицій центральних органів виконавчої влади, зокрема Мінекономіки.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" (реєстр. № 8410), внесений Кабінетом Міністрів України. Метою законопроекту визначено удосконалення норм Закону України "Про оцінку впливу на довкілля", зумовлених необхідністю впровадження принципів цифровізації дозвільної процедури, скорочення строків здійснення процедури оцінки впливу на довкілля, зменшення дискреційних повноважень органу при прийнятті рішень в рамках процедури оцінки впливу на довкілля. Народні депутати України – члени Комітету спільно з розробником законопроекту – Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України опрацювали пропозиції, висловлені членами Комітету під час попереднього розгляду законопроекту 15 березня 2023 року, а також зауваження і пропозиції, що надійшли до Комітету від Головного науково-експертного управління, Комітету з питань цифрової трансформації та від Асоціацій та громадських організацій природоохоронного спрямування. Законопроект буде доопрацьовано з урахуванням поправок і пропозицій під час його підготовки до розгляду у другому читанні. Комітет підтримує ініціативу вдосконалення ряду норм, що передбачають спрощення процедури оцінки впливу на довкілля для суб’єктів господарювання, які є замовниками планованої діяльності, а також для громадськості в частині спрощення формату надання зауважень та пропозицій під час громадських обговорень в ході оцінки впливу на довкілля. Комітет прийняв рішення за результатами розгляду законопроекту у першому читанні прийняти його за основу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 липня 2024 15:44
28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57
10 червня 2024 16:56
08 червня 2024 08:00
07 червня 2024 16:09