Комітет з питань екологічної політики та природокористування спільно із Комітетом з питань аграрної та земельної політики провели круглий стіл на тему: «Проблемні питання ветеринарно-санітарного благополуччя населення та захисту довкілля: утилізація трупів тварин, у тому числі загиблих внаслідок надзвичайної ситуації чи у разі спалаху інфекційних хвороб». Захід відбувся наживо та у режимі відеоконференції на платформі ZOOM.

Круглий стіл проходив під головуванням Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Бондаренка О.В., за участі народних депутатів України, Соловйова О.С. заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Ткачука С.П. т.в.о. Голови та Шевченко О.П. заступника Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Шугалія Д.А. першого заступника Голови Фонду державного майна України, Кузіна І.В. заступника Міністра охорони здоров'я - головного державного санітарного лікаря України, Заглоцького С.П. директора ДП «Укрветсанзавод», Гопчака І.В. заступника Голови Державного агентства водних ресурсів України, Пивоварова А.А. директора департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Міністерства аграрної політики та продовольства України, Артюшина О.П. полковника, начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Центрального управління контролю якості Міністерства оборони України, Башинського В.В. Голови громадської ради при Держпродспоживслужбі, представників Херсонської, Миколаївської та Дніпропетровської обласних військових адміністрацій, громадськості.

Учасники проінформували щодо поточної ситуації утилізації трупів тварин, у тому числі загиблих внаслідок надзвичайної ситуації чи у разі спалаху інфекційних хвороб. Зокрема Держпродспоживслужба зазначила про: стан облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин; потужності (об’єкти) з оброблення, переробки побічних продуктів тваринного походження.

Під час обговорення було зазначено про проблемні питання, пов’язані з утворенням, збиранням, перевезенням, зберіганням, обробленням, переробкою, утилізацією, видаленням побічних продуктів тваринного походження, не призначених або визнаних непридатними для споживання людиною, продуктів оброблення, переробки побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною.

Зокрема визначено, що наразі відсутні нормативно-правові акти, які необхідні для вирішення нагальних проблем при здійсненні утилізації трупів тварин, у тому числі загиблих внаслідок надзвичайної ситуації чи у разі спалаху інфекційних хвороб.

Головуючий запропонував центральним органам виконавчої влади розробити загальнодержавну стратегію із поводження продуктів тваринного походження як агропромислового сектору так і переробки побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною. Така стратегія має обов’язково враховувати екологічну та санітарно-епідеміологічну складову з дотриманням регламентів Європейського Союзу.


Також О.В. Бондаренко запропонував розглянути можливість введення нових технологій утилізації продуктів тваринного походження, наприклад створення мережі пересувних мобільних крематоріїв, які б відповідали сучасним  екологічними нормами та могли б забезпечити оперативне подолання наслідків мору тварин чи утилізації загиблих тварин внаслідок надзвичайної ситуації.

Гайду О.В. Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики у своєму завершальному слові висловив подяку учасникам круглого столу за змістовне обговорення актуального питання.

Заслухану інформацію на круглому столі взято до уваги комітетами для подальших дій та напрацювань законодавчих ініціатив з метою вирішення проблемних питань ветеринарно-санітарного благополуччя населення та захисту довкілля.




Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44