19 грудня 2023 року у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. У засіданні, зокрема, взяли участь народні депутати України- члени Комітету, працівники секретаріату, Голова Державної служби геології та надр України, представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, всеукраїнських асоціацій надрокористувачів.

На засіданні Комітет заслухав інформацію Голови Державної служби геології та надр України Опімаха Р.Є. про результати діяльності очолюваної ним служби. Увагу було приділено перетворенню Держгеонадр на сучасну сервісну службу, збільшенню надходжень від діяльності Служби до державного бюджету України, прискоренню взаємодії Служби з надрокористувачами шляхом впровадження відповідного електронного кабінету, спрощенню доступу до геологічних даних та збільшенню прозорості надрокористування шляхом використання Державного геологічного веб-порталу, запровадженню прогресивних, передбачуваних, привабливих для інвестора правила користування надрами, євроінтеграційному вектору розвитку українського законодавства у сфері надрокористування.

Серед викликів на цьому шляху було названо брак фінансування, існуючі обмеження на обіг геологічної інформації та нестачу фахівців. Серед пріоритетів розвитку Служби на 2024 рік було названо подальшу діджиталізацію послуг і запуск електронного бланку спецдозволу; підготовку нових ділянок надр на аукціони (електронні торги) та конкурси з укладання угод про розподіл продукції; загальну спрямованість роботи на відновлення країни.

Також Комітет розглянув питання про стан імплементації та проблеми застосування змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами, в тому числі про видобуток бурштину. Зокрема до Комітету надійшли пропозиції Європейської Бізнес Асоціації, Асоціації газовидобувних компаній України, Асоціації "Бурштинового бізнесу України", Національної асоціації добувної промисловості України, Асоціації "Виробників нерудних будівельних матеріалів України", Американської торгівельної палати в Україні.

Голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, народний депутат України Якименко П.В. запропонував за участю Міндовкілля і Держгеонадр приділити належну увагу питанням стану імплементації та проблем застосування змін до законодавчих актів, внесених Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про видобуток бурштину та інших корисних копалин" № 402-IX від 19.12.2019 та Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами" № 2805-IX від 01.12.2022 задля проведення подальшої системної роботи щодо вивчення питань стану імплементації та проблем застосування змін до законодавчих актів, внесених зазначеними законами.

За наслідками Комітет рекомендував Кабінету Міністрів України, Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України за участю Держлісагентства, разом з Державною службою геології та надр України проаналізувати пропозиції, надані із зазначеного питання, зокрема у частині необхідності внесення змін до законодавчих актів і внесення змін до нормативно-правових актів і за результатами проінформувати Комітет.



 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30