Голова Комітету О. Бондаренко 17.04.2024 взяв участь у II Форумі з екології та сталого розвитку, який відбувся у м. Києві.

У Форумі також взяли участь керівники Міндовкілля, генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції О. Ільков, голова Держгеонадр Р. Опімах, Голова Держенергоефективності Г. Замазєєва, представники Офісу Генерального прокурора, Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, Федерації роботодавців України, громадських і міжнародних організацій та провідних компаній, науковці.

Учасники Форуму розглянули питання "зеленої трансформації України в умовах війни та європейської інтеграції, трансформації надрокористування, питання нової кліматичної політики, використання територій, що зазнали радіоактивного забруднення, екологічної безпеки та захисту екологічних прав, "зеленої" відбудови і сталого промислового розвитку.

У своєму виступі Голова Комітету О. Бондаренко розповів про напрацювання Парламенту щодо реформування регулювання у сфері екологічної політики та природокористування. Це розгортання реформи управління відходами, ухвалення Закону України "Про хімічну безпеку", прийняття законодавства щодо розвитку надрокористування та реалізація інших законодавчих ініціатив. Законопроекти щодо запобігання промисловому забрудненню, забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля, налагодження державного екологічного контролю зараз опрацьовуються у Комітеті. Вони є серйозним викликом і їх прийняття сприятиме "зеленій" трансформації української промисловості відповідно до найкращих доступних технологій та методів, виконанню міжнародних екологічних зобов'язань нашої держави.

"Це виклик, який зробить нашу країну не лише більш “зеленою”, але й більш розвиненою" - наголосив О. Бондаренко.

Серед подальших планів — оновлення державної кліматичної політики, а також створення системи торгівлі викидами, що є однією з умов вступу в ЄС.

Також Голова Комітету О. Бондаренко приділив увагу національним механізмам регулювання правового режиму територій, які зазнали радіаційного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. На сьогодні зона обов’язкового безумовного відселення включає 86 населених пунктів, а зона гарантованого добровільного відселення - 841. Частина тих територій, які були в господарському обігу, були вилучені не тільки за радіологічним фактором, але й за соціально-економічним. Економічний розвиток цих територій можливий через розвиток бізнесу з урахуванням  соціального статусу мешканців громад. "Якщо бізнес дійсно хоче зайти на ці території, я би просив його діяти спільно з державою та громадськістю, шукаючи спільні рішення" зауважив він.

Обговорення питань Екологічного договору для України, імплементації Формули миру Президента Володимира Зеленського, реалізація вимог компенсації коротко-, середньо- та довгострокових наслідків для довкілля та запобігання екологічним ризикам для людей та всього комплексу завдань у сфері екологічної політики та природокористування має забезпечити відновлення України за принципом сталого розвитку та "зеленої" відбудови.


 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44