Підвищення штрафів за спалювання листя - це також профілактика COVID-19

15 квітня 2020, 20:28

Одна з найбільших цінностей, які ми маємо – безпечне для життя і здоров’я довкілля. Власне, саме про це право кожного йде мова в статті 50 Конституції України. Але щоб скористатися цим правом, кожен громадянин має берегти природу, розумно використовувати наші спільні багатства. А задача держави – забезпечувати, щоб кожен міг скористатися цим правом, що й передбачено статтею 12 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”.
На жаль, не всі громадяни користуються своїми правами. Гірше – коли вони нехтують правами інших, створюючи небезпеку для здоров’я. Зараз, коли весь світ бореться з пандемією COVID-19, кожен крок відіграє важливу роль. Особливо, якщо він сприятиме не лише зменшенню симптомів, а й протидії наслідкам. Саме згоряння однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму, що достатньо для утворення небезпечних PM-частинок, які збільшують ризики захворювання на COVID-19 і подальші ускладнення. Оскільки попередження спалювання рослинних залишків не вивільняє PM-частинки – це знижує ризик захворювання на COVID-19. Також небезпечний дим спричиняє серцево-судинні захворювання, від яких лише в 2018 році померло біля 400 тисяч громадян, а також викликає онкологічні захворювання, від яких у 2018 році загинуло біля 80 тисяч громадян.

Упродовж 2019 року в природних екосистемах та на відкритих територіях:
•    кількість пожеж збільшилась на 51,4 % і становить 56 268 пожеж або 59,1 % від загальної кількості пожеж в Україні (у 2018 році – 37 162 пожежі або 47,3%);
•    84 людини загинуло;
•    3,4 млрд гривень становлять сумарні збитки.

Крім того, спалювання, пошкодження об’єктів рослинного світу завдає більше шкоди людині, ніж здається на перший погляд:
•    уже зазначені проблеми зі здоров’ям;
•    збільшує витрати на добрива, адже вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми, зола знижує родючість;
•    підвищує витрати на догляд за деревами, рослинами, на насіння, адже вогонь знищує коріння й насіння;
•    підвищує витрати на підготовку ґрунту внаслідок промерзання на 2-4 градуси;
•    збільшує витрати на боротьбу зі шкідниками - в пожежах гинуть птахи та, наприклад, комахи, такі як божа корівка, що знищує тлю;
•    пошкоджується електропостачання внаслідок загорання ліній електропередачі;
•    смоги від спалювання підвищують видатки на освітлення населених пунктів;
•    та багато іншого.

Тому саме зараз наш Комітет ініціював ухвалення законопроекту №2339 щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу. Дякуємо колегам, які підтримали законодавчу ініціативу.

Основною метою нового Закону № 556-IX від 13.04.2020 є попередження нанесення шкоди здоров’ю та довкіллю шляхом збільшення штрафів у 18 разів, а саме:
•    за забруднення повітря (зміни до статті 241 Кримінального кодексу України), на сьогодні штраф становить від 30600 грн до 61200 грн, а також позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого;
•    за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу (зміни до статті 245 Кримінального кодексу України), на сьогодні штрафи становлять від 91800 грн до 153000 грн або обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк;

•    за порушення вимог пожежної безпеки в лісах (змін до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення), на сьогодні вони становлять для:
- громадян – від 1530 грн до 4590 грн;
- посадових осіб – від 4590 грн до 15390 грн;
- за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, на сьогодні вони становлять для: :
- громадян – від 4590 грн до 15300 грн;
- посадових осіб – від 10710 грн до 30600 грн;

•    за самовільне випалювання рослинності або її залишків (внесення змін до статті 77-1), на сьогодні вони становлять для:
- громадян – від 3060 грн до 6120 грн;
- посадових осіб – від 15300 грн до 21420 грн.

•    за самовільне випалювання рослинності або її залишків у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, на сьогодні вони становлять для:
- громадян від 6120 грн до 12240 грн;
- посадових осіб від 21420 грн до 30600 грн.

Ми переконані, що підвищення штрафів – це необхідний, але перший крок, який дозволить громадянам уже зараз ретельніше задуматися, а чи дійсно спалювання є простою, дешевою, легкою альтернативою, наприклад, компостуванню?
Адже спалювання – це не так просто, це не дешево, зовсім не легко, ще й небезпечно не у перспективі, а вже зараз. Тим паче, за оцінками Лабораторії інноваційного розвитку ПРООН в Україні, “компостування органічних відходів – один із найбільш дієвих  і екологічно свідомих способів поліпшити стан довкілля шляхом попередження спалювання в громадах і, можливо, найактуальніший для українських реалій”. Компостуючи об’єкти рослинного світу, громадяни зможуть не лише поліпшити стан здоров’я, знизити ризик захворіти на COVID-19, зберегти мільярди гривень, попередивши 80% спалювань, а й отримати пряму фінансову вигоду від:
•    вироблення біоенергії з рослинних залишків;
•    отримання корму для тварин і використання біомаси для виробництва побутових товарів тощо.
Враховуючи розвиток сучасних засобів моніторингу за спалюванням у режимі реального часу, ми переконані, що дана система штрафів стане ефективним засобом попередження ризиків для здоров’я та навколишнього середовища.