Відбулося спільне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування і Екологічного Комітету Парламенту Естонії

Комітет
15 травня 2024, 10:44

 

В рамках налагодження співпраці Парламенту України і Парламентів країн-членів ЄС 14 травня 2024 року в режимі відеоконференції відбулося спільне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування і Екологічного Комітету Парламенту Естонії. Зустріч пройшла у форматі обміну думками з питань, що становлять спільний інтерес.

На зустрічі з українського боку виступили Голова Комітету Бондаренко О.В., заступник Голови Комітету Криворучкіна О.В., голова підкомітету Овчинникова Ю.Ю., а також взяли участь голови підкомітетів Мандзій С.В., Нестеренко К.О., Магера С.В., члени Комітету Чорний В.І., Короленко-Усова В.Ю., Лабунська А.В., представники центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, програми USAID-RADA, працівники секретаріату Комітету і помічники-консультанти народних депутатів України.

З естонського боку виступили Голова Комітету І.Таро, члени Комітету М. Клаассен, Х. Лахе, Т. Маран, а також взяли участь члени Комітету У. Тіідус, Й. Алендер, працівники секретаріату Комітету.

У вступному слові Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко відзначив, що Україна і Естонія поєднана не тільки спільним радянським минулим і наявністю агресивного російського сусіда, але ще більше - єдністю наших народів, допомогою, яку надає Естонія нашій країні, за що велика подяка.

У вступному слові Голова Екологічного Комітету Естонського Парламенту І.Таро привітав українських колег від імені Комітету і передав вітання від спікера Естонського Парламенту і Міністра кліматичних змін Естонії. Питання порядку денного пов'язані з Європейською зеленою угодою, якою в Парламенті Естонії опікуються щодня, зокрема скороченням викидів парникових газів на 55% до 2050 року, удосконалюють законодавчу базу. Виконання Плану заходів із впровадження циркулярної економіки зачіпає енергетику і кліматичні цілі, задля чого в Естонії при входженні в ЄС довелося змінити багато законів.

Під час спільного засідання було розглянуто і обговорено питання переходу до циркулярної економіки - управління відходами, і, зокрема, впровадження системи розширеної відповідальності виробника у сфері управління відходами упаковки. Естонські колеги проінформували про свою систему безплатного вивезення відсортованих відходів, які можуть повторно використовуватися. У Естонському Парламенті діє група підтримки циркулярної економіки і у такий спосіб Парламент активно співпрацює з суспільством.

Також було розглянуто і обговорено питання скорочення викидів в атмосферне повітря від пересувних джерел (транспорту), і, зокрема, моніторинг і контроль викидів від автотранспорту. Естонські колеги висловили захоплення обговоренням теми викидів під час воєнного стану в України та впевненість у швидкому закінченні війни і поверненні до цивільного життя, необхідності планування подальшого життя у чистому довкіллі.

Моніторинг викидів від автотранспорту в Естонії здійснюється розрахунковим шляхом і перевіряється під час технічного огляду транспортних засобів раз на рік як відповідність показників викидів тим, які заявлені виробником. Для зменшення викидів від автотранспорту Естонія стимулює використання електротранспорту, водню як палива і нових технологій, використання біогазу в транспортному секторі, розвиток зручного громадського транспорту на противагу приватному.

Для досягнення успіху в обговорюваних питаннях була відзначена значна роль освіти, просвіти населення для забезпечення розуміння необхідності змін та активності громадськості у загальнодержавних процесах.

Підсумовуючи, сторони висловили заінтересованість у подальшому співробітництві, у продовженні спільних заходів у майбутньому, у обміні досвідом законотворення, вивченні практичного досвіду Естонії, який може бути корисним на шляху України до ЄС.