В рамках налагодження співпраці Парламенту України і Парламентів країн-членів ЄС 14 травня 2024 року в режимі відеоконференції відбулося спільне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування і Екологічного Комітету Парламенту Естонії. Зустріч пройшла у форматі обміну думками з питань, що становлять спільний інтерес.

На зустрічі з українського боку виступили Голова Комітету Бондаренко О.В., заступник Голови Комітету Криворучкіна О.В., голова підкомітету Овчинникова Ю.Ю., а також взяли участь голови підкомітетів Мандзій С.В., Нестеренко К.О., Магера С.В., члени Комітету Чорний В.І., Короленко-Усова В.Ю., Лабунська А.В., представники центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, програми USAID-RADA, працівники секретаріату Комітету і помічники-консультанти народних депутатів України.

З естонського боку виступили Голова Комітету І.Таро, члени Комітету М. Клаассен, Х. Лахе, Т. Маран, а також взяли участь члени Комітету У. Тіідус, Й. Алендер, працівники секретаріату Комітету.

У вступному слові Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко відзначив, що Україна і Естонія поєднана не тільки спільним радянським минулим і наявністю агресивного російського сусіда, але ще більше - єдністю наших народів, допомогою, яку надає Естонія нашій країні, за що велика подяка.

У вступному слові Голова Екологічного Комітету Естонського Парламенту І.Таро привітав українських колег від імені Комітету і передав вітання від спікера Естонського Парламенту і Міністра кліматичних змін Естонії. Питання порядку денного пов'язані з Європейською зеленою угодою, якою в Парламенті Естонії опікуються щодня, зокрема скороченням викидів парникових газів на 55% до 2050 року, удосконалюють законодавчу базу. Виконання Плану заходів із впровадження циркулярної економіки зачіпає енергетику і кліматичні цілі, задля чого в Естонії при входженні в ЄС довелося змінити багато законів.

Під час спільного засідання було розглянуто і обговорено питання переходу до циркулярної економіки - управління відходами, і, зокрема, впровадження системи розширеної відповідальності виробника у сфері управління відходами упаковки. Естонські колеги проінформували про свою систему безплатного вивезення відсортованих відходів, які можуть повторно використовуватися. У Естонському Парламенті діє група підтримки циркулярної економіки і у такий спосіб Парламент активно співпрацює з суспільством.

Також було розглянуто і обговорено питання скорочення викидів в атмосферне повітря від пересувних джерел (транспорту), і, зокрема, моніторинг і контроль викидів від автотранспорту. Естонські колеги висловили захоплення обговоренням теми викидів під час воєнного стану в України та впевненість у швидкому закінченні війни і поверненні до цивільного життя, необхідності планування подальшого життя у чистому довкіллі.

Моніторинг викидів від автотранспорту в Естонії здійснюється розрахунковим шляхом і перевіряється під час технічного огляду транспортних засобів раз на рік як відповідність показників викидів тим, які заявлені виробником. Для зменшення викидів від автотранспорту Естонія стимулює використання електротранспорту, водню як палива і нових технологій, використання біогазу в транспортному секторі, розвиток зручного громадського транспорту на противагу приватному.

Для досягнення успіху в обговорюваних питаннях була відзначена значна роль освіти, просвіти населення для забезпечення розуміння необхідності змін та активності громадськості у загальнодержавних процесах.

Підсумовуючи, сторони висловили заінтересованість у подальшому співробітництві, у продовженні спільних заходів у майбутньому, у обміні досвідом законотворення, вивченні практичного досвіду Естонії, який може бути корисним на шляху України до ЄС.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57
10 червня 2024 16:56
08 червня 2024 08:00
07 червня 2024 16:09
05 червня 2024 17:08