22 травня 2013 року у Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України відбудуться слухання на тему: «Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні».

Фотозвіт дивіться тут.

Спеціальний відеорепортаж телеканалу "Рада" дивіться тут.

Стенограма слухань до Вашої уваги тут.

Як зазначила у своєму виступі голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, з 2012 року органи державної влади ухвалили низку рішень щодо видобування сланцевого газу в Україні. Цього року підписано Угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Юзівська, між Державою Україна та компанією “Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (IV) Б.В.” і товариством з обмеженою відповідальністюНадра Юзівська”.

«З одного боку сланцевий газ є важливим енергоресурсом серед нетрадиційних видів палива, - зазначила Ірина Сех. - А з іншогоможливі екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні викликають протести громадськості. Зокрема, це стосується екологічних наслідків застосування технології гідророзриву пласта і можливого забруднення питної води.

Маємо давно назрілу проблему – відсутність в Україні широкої відкритої дискусії із зазначеного питання, без якої неможливо прийняти відповідне рішення, яке заторкує інтереси мільйонів людей. Наше завдання сьогодні обговорити екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні і знайти алгоритм їх розв’язання».   

            На слуханнях виступили народні депутати, урядовці, представники іноземних компаній, авторитетні науковці, керівники громадських природозахисних організацій, представники місцевого самоврядування областей, в яких планується видобування сланцевого газу. Зокрема, йшлося про ризики забруднення водоносних горизонтів та водних об‘єктів, необхідність використання значних обсягів води при видобуванні, технологічне застосування небезпечних хімічних речовин, можливе посилення сейсмоактивності при масовому застосуванні гідророзриву пласту, необхідність використання значного земельного фонду, необхідність утилізації відходів буріння, ймовірність викидів сланцевого газу в атмосферу, що сприяє парниковому ефекту.

Представники компаній, які прагнуть видобувати сланцевий газ в Україні, розповідали про безпечність технологій, які вони застосовують під час видобування. Водночас екологи наполягали, що для захисту здоров’я людей та довкілля необхідно заборонити використання методу гідравлічного розриву пласту на території України.

Комітет візьме до уваги всі пропозиції учасників слухань та напрацює проект рішення із рекомендаціями щодо змін до вітчизняного законодавства, ширшого інформування населення про видобування сланцевого газу, захисту інтересів громад та збереження довкілля.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10