У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної станції стався вибух, що призвів до викиду в атмосферу величезних доз радіації та радіоактивних речовин і закарбувався в історії людства як одна з найжахливіших катастроф.

Вже тоді москва диктувала пропагандистські наративи, приховуючи всю правду і реальність щодо жахливих наслідків руйнувань на ЧАЕС і щодо опромінення і впливу на здоров’я громадян України нищівного рівня радіації, який перевищував допустимі норми в сотні і навіть тисячі разів. Заручниками підлості та лихих намірів вищого партійного керівництва радянської імперії стали десятки мільйонів українців.

З сумом в серці ми згадуємо подвиг наших героїв-ліквідаторів, які ціною власного життя більше 7 годин приборкували пожежу на ЧАЕС, намагаючись уникнути розповсюдження вогню і потрапляння ще більшої кількості радіоактивних доз у повітря довкола Чорнобиля, до столиці та значних територій України і сусідніх держав.

Комітет також висловлює слова підтримки родинам тих хоробрих героїв, які намагалися вберегти столицю та всю Україну від повторення жахливої катастрофи 1986 року, а саме військовополонених бійців військової частини №3041 Національної гвардії України та працівників ДСП «Чорнобильська АЕС», які потрапили у полон до окупантів під час несення служби з охорони об'єктів у зоні відчуження і зоні Чорнобильської АЕС в перші дні повномасштабного військового вторгнення росіян в Україну.

З проханням сприяти пошуку даних щодо перебування та подальшого обміну цих героїв Комітет звертався і до Червоного Хреста, і до Секретаріату Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими і до Міністерства оборони України. Передивляючись списки осіб, яких визволяють, ми з нетерпінням шукаємо прізвища цих героїв, повернення яких додому чекають всі українці.

Тож, у ці дні варто згадати всіх причетних до ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, до протистояння фашистським окупаційним військам, які намагались захопити ЧАЕС і зону відчуження. Їх мужні дії, стійкість духу і приклад жертовності мотивують нас активно працювати задля Перемоги України, не зважати на перешкоди повномасштабної військової агресії, яка гальмує наше прагнення відбудови країни та ефективного подолання екологічних наслідків війни. Ми завзято віримо, що продовжимо крокувати до Європейської спільноти і докладемо зусиль до швидкого зеленого відновлення України, як і беззаперечно віримо в неймовірні здібності героїв ЗСУ, завдяки яким це є можливим!

Сьогодні, 26 квітня 2023 року, Голова Комітету Олег Бондаренко взяв участь у заходах, пов’язаних з 38-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, зокрема у церемонії покладання квітів до пам’ятника Героям Чорнобиля, а також  виступив перед колективами підприємств зони відчуження Чорнобильської АЕС. Також учасники заходів, серед яких була присутня Міністр екології та кліматичної політики Швеції Роміна Пурмохтарі, відвідали адміністративну будівлю ДСП «Чорнобильська АЕС» та оглянули простір під новим безпечним конфайнментом.










Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29