4 вересня 2013 року Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на засіданні розглянуто, відповідно до предметів відання, проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання містобудівної діяльності» (реєстр. № 2570а від 10.07.2013 р.), поданий народним депутатом України Вечерком В.М.

Основною метою законопроекту, на думку автора законодавчої ініціативи, є забезпечення сприятливих умов для стимулювання введення в експлуатацію об’єктів завершеного будівництва, в тому числі об’єктів житлового будівництва, малого та середнього бізнесу; сприяння вирішенню існуючої проблеми самочинного будівництва.

Запропонованими законопроектом змінами, зокрема, пропонується внесення змін до ст. 37 Закону України «Про відходи», а саме з центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань контролю у сфері житлово-комунального господарства, зняти повановаження щодо здійснення державного контролю у сфері поводження з відходами.

Комітет зазначає, статтями 25, 25-1 Закону України «Про відходи» визначено компетенцію центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері житлово-комунального господарства, у сфері поводження з відходами.

Постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 р. № 265 затверджена «Програма поводження з твердими побутовими відходами», відповідальним за виконання Програми є центральний орган виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Статтею 39 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» визначено, що державний контроль за дотриманням законодавства у сфері благоустрою території населених пунктів здійснюється центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства та місцевими державними адміністраціями.

Згідно з пунктом 4 Положення про Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Мінрегіон України відповідно до покладених на нього завдань затверджує порядки, норми і правила у сфері житлово-комунального господарства, благоустрою населених пунктів, поводження з побутовими відходами; форму типових договорів у сфері житлово-комунального господарства; здійснює організаційне, науково-технічне забезпечення виконання завдань з реформування і розвитку житлово-комунального господарства; сприяє створенню виконавцями/виробниками систем управління якістю житлово-комунальних послуг відповідно до національних та міжнародних стандартів.

Відповідно до пунктів 1, 4 Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України Держархбудінспекція України здійснює в межах своїх повноважень державний контроль за дотриманням суб’єктами у сфері житлово-комунального господарства державних стандартів, правил і норм у сфері поводження з побутовими відходами; проводить перевірки дотримання суб’єктами у сфері житлово-комунального господарства державних стандартів, правил і норм у сфері поводження з побутовими відходами; розглядає справи про правопорушення у сферах житлово-комунального-господарства з прийняттям відповідних рішень.

Держархбудінспекція України відповідно до пункту 5 її Положення для виконання покладених на неї завдань має право в установленому порядку складати протоколи про правопорушення у сфері житлово-комунального господарства, накладати штрафи відповідно до законодавства.

На даний час відповідальність за Порушення правил благоустрою територій міст та інших населених пунктів передбачена статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення правил благоустрою територій міст та інших населених пунктів, а також недодержання правил щодо забезпечення чистоти і порядку в містах та інших населених пунктах).

Комітет відзначає, що внесення запропонованої законопроектом зміни до статті 37 призведе до правових колізій між нормами статті 37 та нормами статей 25, 25-1, 35 Закону України «Про відходи», а також викличе протиріччя у питаннях контролю та нагляду у сфері поводження з відходами, передбачених Законами України «Про відходи» і «Про благоустрій населених пунктів» та іншими підзаконними актами.

За результатами розгляду Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання містобудівної діяльності» (реєстр. № 2570а).

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44