На особистому прийомі Голови Комітету громадянами піднімалися питання щодо порушення природоохоронного законодавства та соціально-екологічних проблем, що виникають унаслідок господарської діяльності фізичних та юридичних осіб.

Зокрема, на особистому прийомі Голови Комітету надано колективне звернення 76 мешканців м. Переяслав-Хмельницького Київської області щодо будівництва АЗС у місті по проспекту Червоноармійців, 31.

Як видно із колективного звернення, рішення виконкому про будівництво АЗС прийняте у 2003 році без врахування думки жителів прилеглої території. Будівництво ведеться у самому центрі на місці історичного дітища м. Переявлав-Хмельницького. Ділянка забудови межує із рекреаційною зоною: парком та дитячим майданчиком. З іншого боку - безпосередньо із житловою забудовою позаминулого століття. Додаткове збільшення автомобілепотоку збільшуючи вібрацію прилеглої до АЗС забудови неминуче призведе до підвищення інтенсивності руйнування конструкцій застарілих будинків. Забудовники ТОВ «КДК» планують каналізаційну систему АЗС під‘єднати до зливної системи, яка стікає в річку Трубіж та річку Альта.

Окрім того, за 20 метрів від будівництва знаходиться діюча АЗС «Гепард». Додаткове сумарне від двох АЗС навантаження викидами у атмосферне повітря вихлопних газів, випаровування нафтопродуктів та газу під час зливання в резервуари,  вібрація землі та скиди із вмістом нафтопродуктів призведуть до більш негативного впливу на природний комплекс - парк і річки Трубіж та Альта, сприятимуть руйнуванню застарілого житлового фонду та неминуче погіршать умови проживання людей, серед яких пенсіонери та прикуті до ліжка онкохворі.

За результатом прийому будуть надіслані листи Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державній архітектурно-будівельній інспекції України, Державній санітарно-епідеміологічній службі України, Державній екологічній інспекції та Київській обласній раді з метою перевірки викладених фактів та вжиття відповідних заходів реагування.

Також громадян турбують питання забезпечення питною водою у зв‘язку з видобуванням корисних копалин, зокрема незворотність гідрогеологічних процесів при видобуванні сланцевого газу.

Слід зазначити, що у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на постійному контролі знаходяться питання розвідки, вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки, та можливого видобування сланцевого газу та газу ущільнених пісковиків в Україні.

Проведено комітетські слухання на тему «Екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні» та прийнято відповідне рішення.

Зазначене питання пов‘язано з екологічними наслідками та ризиками застосування технології гідророзриву пласта, яка при цьому використовується, зокрема, забруднення водоносних горизонтів та водних об‘єктів, необхідність використання значних обсягів води при видобуванні, технологічне застосування небезпечних хімічних речовин, можливе посилення сейсмоактивності при масовому застосуванні гідророзриву пласту, необхідність використання значного земельного фонду, необхідність утилізації відходів буріння, ймовірність викидів сланцевого газу в атмосферу, що сприяє парниковому ефекту.

Тільки всебічне вивчення цього питання, відкритий діалог з громадськістю сприятиме врегулюванню проблемних екологічних питань видобування сланцевого газу та прийняттю виваженого рішення із зазначеного питання.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10