Продовження експлуатації енергоблоку №1 Південноукраїнської АЕС (Южно-Української АЕС) після завершення проектного терміну без проведення всіх необхідних заходів з підвищення безпеки становить загрозу для населення та довкілля. Про це заявила Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех. З проханням вжити заходів для врегулювання цього питання вона звернулася до голови Державної інспекції ядерного регулювання України Олени Миколайчук та в.о. президента Державного підприємства НАЕК «Енергоатом» Микити Константинова.

            Як зазначає Ірина Сех, до Комітету звернулись представники громадських екологічних організацій, які стурбовані можливим продовженням експлуатації енергоблоку №1 Південноукраїнської АЕС, проектний термін якого закінчується 2 грудня 2013 року. Таке  рішення попри застереження експертів планує ухвалити Державна інспекція ядерного регулювання України.

Про загрози експлуатації енергоблоку понад проектний термін без виконання всіх заходів з безпеки свідчить дослідження Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку №1 ЮУ АЕС, яке провів Національний екологічний центр України за технічної підтримки експертів ядерної галузі. У проаналізованому документі відсутня фактична інформація, є тільки висновки за 14 факторами безпеки. Як стверджують експерти, ДП НАЕК «Енергоатом» не виконав понад півсотні заходів, включених Міжнародною агенцією атомної енергії (МАГАТЕ) до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки реактора, і не виконав частину рекомендацій, розроблених після аварії на японській АЕС «Фукусіма-Даічі».

Як стверджують автори дослідження, планову кількість циклів розхолоджень на енергоблоці вже перевищено, що загрожує утворенням в корпусі реактора мікротріщин. «Подальша експлуатація корпусу, який не підлягає заміні, за таких умов може призвести до серйозної аварії з викидом радіоактивних речовин в атмосферу. Аналогів енергоблоку №1 ЮУ АЕС у світі небагато. Досвіду використання такої установки вкрай мало, що лише посилює необхідність ретельної перевірки її стану. Але на підтримку безпечної роботи АЕС в «Енергоатому» недостатньо коштів - на заходи підвищення безпеки АЕС до тарифу «Енергоатому» включено лише 726,7 млн. грн., а потрібно майже 3 мільярди», - зазначають експерти.  

За словами Ірини Сех, країна, яка пережила Чорнобильську катастрофу і яка досі пожинає її гіркі плоди, повинна з особливою увагою ставитися до безпеки на АЕС, а в ситуації на Південноукраїнській атомній станції бачимо цілком протилежне.

Ірина Сех просить поінформувати Комітет про ситуацію щодо подовження експлуатації енергоблоку № 1 Південноукраїнської АЕС та вжити необхідних заходів для врегулювання  цього питання.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44