09 жовтня 2013 року на засіданні Комітету за участю представників Національної академії медичних наук України, Національного наукового центру  радіаційної медицини, Міністерства охорони здоров’я України,  Міністерства соціальної політики України, Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" розглянуто питання "Про звернення Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" щодо критичної ситуації, яка склалася в Державній установі "Національний науковий центр радіаційної медицини" НАМН України у зв’язку з недостатнім фінансуванням".

У своєму виступі Генеральний директор Центру, член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор Базика Д.А. наголосив на тому, що Державна установа "Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України" (ННЦРМ), є головною установою МОЗ та НАМН з медичних проблем аварії на Чорнобильській електростанції та супутніх проблем радіаційної медицини і радіобіології.

До складу ННЦРМ входять три інститути: Інститут радіаційної гігієни та епідеміології, Інститут експериментальної радіології, Інститут клінічної радіології; а також клініка (на 530 ліжок) та 2 поліклініки - радіаційного реєстру та консультативної допомоги загальною потужністю 950 відвідувань на день. Установа забезпечує безкоштовне обстеження та лікування постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

ННЦРМ надає лікувально-консультативну та методичну допомогу спеціалізованим диспансерам (центрам) України, які здійснюють спостереження за постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи. Щорічно проходять обстеження та лікування до 19 000 хворих, з яких тяжких онкогематологічних 600 осіб, постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

   Однак у Центрі існують проблеми які потребують вирішення. Це недостатні обсяги фінансування на комунальні послуги, зменшення бюджетного фінансування по розділу "наука" та інші.

               За результатами обговорення питання Комітет прийняв рішення:

1. Рекомендувати Кабінету Міністрів України з метою погашення кредиторської заборгованості з оплати комунальних послуг  та відновлення гарячого водопостачання в ДУ "Національний центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України" прийняти розпорядження Кабінету Міністрів України "Про перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Національній академії медичних наук України на 2013 рік" щодо збільшення видатків Національному науковому центру радіаційної медицини на оплату комунальних послуг в обсязі 3,0 млн. гривень.

2. Рекомендувати Міністерству фінансів України виступити розробником проекту розпорядження Кабінету Міністрів України "Про перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Національній академії медичних наук України на 2013 рік" при внесенні зазначеного розпорядження на розгляд Кабінету Міністрів України.

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України, Національній академії медичних наук України у проекті Закону України про Державний бюджет України на 2014 рік  передбачити:

               1) включення фінансування капітальних видатків на забезпечення надання медичної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи та розвиток матеріально-технічної бази ДУ "ННЦРМ НАМН України" за наступними напрямками:

завершення проектування реконструкції та будівництво Реабілітаційного центру для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи ДУ "ННЦРМ НАМН України" - 40,0 млн. гривень. (На виконання п. 22 Рекомендацій парламентських слухань "Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи", затверджених Постановою Верховної Ради України від 05.04.2011 р. № 3191-VI);

придбання медичного лабораторного та діагностичного обладнання патолого-анатомічного корпусу ДУ "ННЦРМ НАМН України" - 40,06 млн. гривень. (На виконання п. 22 Рекомендацій парламентських слухань "Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи", затверджених Постановою Верховної Ради України від 05.04.2011 р. № 3191-VI);

придбання магнітно – резонансного томографа для ДУ "ННЦРМ НАМН України" - 20,0 млн. гривень. (На виконання п. 23 Рекомендацій парламентських слухань "Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи", затверджених Постановою Верховної Ради України від 05.04.2011 р. № 3191-VI);

2) збільшення фінансування по розділу "наука" на 1708,6 тис. грн.

4. Національній академії медичних наук України як головному розпоряднику бюджетних коштів внести в установленому порядку пропозиції щодо перерозподілу видатків між бюджетними програмами в частині збільшення видатків Національному науковому центру радіаційної медицини на оплату комунальних послуг в обсязі 3,0 млн. гривень.

 

За результатами розгляду питання народні депутати України – члени Комітету висловили бажання відвідати Національний центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України з метою ознайомлення  зі станом надання спеціалізованої медичної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на місці.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10