Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех взяла участь у круглому столі «Впровадження європейських стандартів з оцінки впливу на довкілля в Україні», який проводить у Львові МБО «Екологія-Право-Людина». Метою круглого столу є визначення оптимальної моделі оцінки впливу на довкілля для України, яка враховувала би політико-економічну ситуацію в державі та відповідала європейським стандартам. Як відомо, запровадження в Україні системи оцінки впливу на довкілля європейського зразка є необхідною умовою підписання Угоди про асоціацію України з ЄС.   

 Як наголосила у своєму виступі Ірина Сех, круглий стіл на зазначену тему дуже доречний і може бути корисним для напрацювання пропозицій щодо змін до законодавства з реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище.

«Верховна Рада України 17 вересня прийняла в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті», - зазначила Ірина Сех. - Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи готуватиме законопроект до другого читання, пропонуючи зміни та доповнення. Цей законопроект стосується теми нашого  круглого столу. Було би дуже добре на цьому зібранні напрацювати пропозиції та висновки до цього законопроекту і подати їх до парламентського комітету».

За словами Ірини Сех, донедавна в Україні діяла пострадянська модель оцінки впливу на довкілля, яка полягала в поетапному проведенні двох різних процедур: оцінки впливу на навколишнє середовище та державної екологічної експертизи. Ці процедури проводились лише для об’єктів підвищеної екологічної небезпеки, перелік яких затверджувався Кабінетом Міністрів України. «Однак, з прийняттям у 2011 році Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», відбулись кардинальні зміни щодо оцінки впливу на довкілля. Було внесено ряд змін до Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища» та «Про екологічну експертизу», якими фактично скасовано інститут екологічної експертизи в Україні. Новий закон про регулювання містобудівної діяльності зменшив доступ громадськості до ухвалення рішень з питань охорони довкілля, що суперечить ст. 6 «Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля» (Орхуська конвенція), учасником якої є Україна. Це стало однією з причин того, що 1 липня 2011 року нарада Сторін Орхуської конвенції прийняла рішення про невиконання Конвенції з боку України», - сказала народний депутат. 

            Як зазначила Ірина Сех, скасування екологічної експертизи є небезпечним кроком, адже саме екологічна експертиза забезпечувала врахування результатів оцінки впливу на довкілля при прийнятті рішення щодо планованої діяльності. «Відсутність такої оцінки відкриває можливості для зловживань та ігнорування забудовниками екологічного законодавства, їх намагання зекономити на охороні довкілля, забезпеченні здорових умов для життя людини. Тому нагальною потребою є внесення змін до Законів України «Про містобудівну діяльність», «Про екологічну експертизу», які б відновили необхідність екологічної експертизи проектів забудови та проведення громадських слухань щодо спорудження конкретних об’єктів», - зазначила Голова Комітету. 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29