5 листопада голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех провела робочу зустріч з директором департаменту ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку Вінсом Новаком, заступником директора департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазаром Ліндауером та представником ядерного фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки в Україні Олександром Славісом. 

 

Учасники зустрічі обговорили питання реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, що реалізуються на майданчику Чорнобильської АЕС, та соціальні питання, пов’язані з Чорнобильською катастрофою.

 

Вінс Новак зауважив значний прогрес у реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, зокрема наголосив, що будівництво нового безпечного конфайнменту (далі - НБК) виконується відповідно до контрактних графіків. Він також зазначив, що завершується підготовка виконавчої документації щодо будівельно-монтажних робіт на заводі з переробки рідких радіоактивних відходів, завершено комплексні випробування систем заводу на неактивному продукті.

 

Представники ЄБРР наголосили на необхідності внесення змін до Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Чорнобильського фонду «Укриття» в Україні у зв’язку з необхідністю легітимізації внесків України до цього фонду з урахуванням коштів на будівництво нових розділювальних (торцевих) стін.

 

Вінс Новак звернув увагу, що Чорнобильська АЕС може втратити страхове покриття відповідальності за ядерну шкоду. Він наголосив, що західні страхові пули наполягають на збільшенні розміру річного тарифу за страхування відповідальності за ядерну шкоду. Слід наголосити, що збільшення максимального розміру річного страхового тарифу потребує внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України. Наразі комітет детально вивчає та опрацьовує це питання та планує його розглянути у грудні 2013 року. 

 

Представники ЄБРР наголосили, що прогрес у реалізації проектів міжнародної технічної допомоги говорить про якісну та кваліфіковану роботу керівництва ДСП "Чорнобильська АЕС", Державного агентства України з управління зоною відчуження та групи управління проектами.

 

Голова Комітету проінформувала представників ЄБРР про те що Комітетом у порядку контролю за виконанням рішень 23 жовтня 2013 року розглянуто виконання Рішення Комітету № 3/13 від 06.03.2013 р. "Про підсумки робочої поїздки Комітету до зони відчуження та на Чорнобильську АЕС". До кола питань відносились:

1.      Робота щодо забезпечення підтримання і підвищення рівня безпеки блоків Чорнобильської АЕС, сховища відпрацьованого ядерного палива, сховищ твердих в рідких радіоактивних відходів, інших ядерно і радіаційно небезпечних об’єктів, дотримання норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки.

  1. Питання пов’язані з забезпеченням  екологічної безпеки держави, виконання Україною міжнародних зобов’язань, легітимізація внесків України до ЧФУ та РЯБ.
  2. Вдосконалення законодавчого забезпечення та підтримка успішної реалізації проектів міжнародної технічної допомоги.

 

Як зазначила Ірина Сех, питання безпеки блоків Чорнобильської АЕС, дотримання норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, а також виконання Україною міжнародних зобов’язань – завжди в центрі уваги Комітету. Ірина Сех торкнулась проблеми хронічного недофінансування основних робіт із зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. За її словами, відповідну загальнодержавну програму профінансовано лише на 57%, в результаті не повністю виконано заплановані заходи, а відтак – не досягнуто головного завдання: припинити експлуатацію першого, другого і третього енергоблоків Чорнобильської АЕС та розпочати роботи з їх остаточного закриття і консервації.  Державним агентством України з Управління зоною відчуження (далі - ДАЗВ) виконано перегляд заходів Програми, розроблено нові першочергові завдання та заходи на наступний перспективний період головна мета якого:

• консервація реакторів і переведення 1, 2 та 3 блоків ЧАЕС у безпечний стан з мінімальним споживанням ресурсів і забезпечення захисту населення та довкілля.

• консервація реакторів і переведення 1, 2 та 3 блоків ЧАЕС у безпечний стан з мінімальним споживанням ресурсів і забезпечення захисту населення та довкілля.

• своєчасне введення в експлуатацію нового сховища Відпрацьованого

ядерного палива та об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними Відходами;

• своєчасне введення В експлуатацію нового безпечного конфайнмента над об'єктом "Укриття".

На цей час законопроект узгоджено з усіма заінтересованими міністерствами та відомствами (за виключенням Міністерства фінансів, яке не погодило законопроект, мотивуючи відмову великими фінансовими затратами на заходи Загальнодержавної програми) отримано позитивний висновок до Міністерства юстиції, зараз опрацьовуються зауваження Мінюсту для відправки на Кабінет Міністрів України.

 

Питання порушені під час робочої зустрічі відображенні у рішенні Комітету від 23 жовтня 2013 року № 17/11-1 та скеровані до Кабінету Міністрів України для розгляду та прийняття відповідних рішень щодо їх врегулювання.

 

Також голова Комітету звернула увагу на проблеми медичного забезпечення населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ірина Сех проінформувала представників ЄБРР про те, що Комітет провів робочу нараду у Національному центрі радіаційної медицини, який гостро потребує заміни медичного обладнання.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44