На своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 20 листопада 2013 р. розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання негативних явищ внаслідок діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери та атмосферних явищ (реєстр. № 3041 від 05.11.2013 р., доопрацьований), поданий народними депутатами України М.Опанащенком, О.Михайленко, Ф.Негоєм.

У пояснювальній записці автори законопроекту зауважують, що проект Закону підготовлено з метою впорядкування проведення діяльності зі штучної зміни атмосферних явищ у господарських цілях, яка призводить до негативних наслідків щодо кількості атмосферних опадів, їх середньомісячного територіального розподілу, повторюваності, інтенсивності тощо.

Законопроектом передбачається, шляхом внесення змін до статті 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», закріплення на законодавчому рівні максимального строку дії дозволу на провадження діяльності, пов’язаної із штучними змінами стану атмосфери та атмосферних явищ у господарських цілях тривалістю в 1 рік. Також передбачається окремий порядок провадження діяльності по здійсненню фізико-хімічного впливу на хмари з метою викликання опадів, розсіювання хмар без опадів, запобігання опадів у вигляді граду із застосуванням хімічних реагентів, градобійного обладнання та іншого спеціалізованого обладнання. Також передбачається запровадження кримінальної відповідальності за порушення порядку здійснення діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери і атмосферних явищ у господарських цілях шляхом виключення статті 78-1 Кодексу України Про адміністративні правопорушення та внесенням нової статті 241-1 до Кримінального Кодексу України.

У доопрацьованому законопроекті враховано ряд зауважень, що були висловлені членами комітету та викладені у Висновку Головного науково-експертного управління від 18 вересня 2013 року.

Члени Комітету висловилися що законопроект загалом сприятиме упорядкуванню діяльності зі штучної зміни атмосферних явищ у господарських цілях.

Разом з тим було звернуто увагу на наступні моменти:

-         Законопроект передбачає впровадження кримінальної відповідальності при порушенні порядку здійснення діяльності зі штучної зміни атмосферних явищ у господарських цілях без наведення інформації, яка б доказово свідчила про недостатню ефективність заходів адміністративної відповідальності.

-         Чинність дозволу на діяльність спрямовану на штучні зміни стану атмосфери та атмосферних явищ у господарських цілях строком на 1 рік  передбачена постановою Кабінет Міністрів України   від 13.03.2002 р. № 301 та Наказом  Мінприроди України  від   24.12.2002 р. № 517.

-         Пропонується доповнити статтю 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» новими частинами, що окремо регламентують діяльність та надання відповідних дозволів на здійснення фізико-хімічного впливу на хмари з метою викликання опадів, розсіювання хмар без опадів, запобігання опадів у вигляді граду із застосуванням хімічних реагентів, градобійного обладнання та іншого спеціалізованого обладнання. Таке доповнення зумовить дублювання норм, оскільки перераховані види діяльності здійснюються в межах діяльності спрямованої на штучні зміни стану атмосфери та атмосферних явищ, що регламентується частиною першою статті 16. Водночас запровадження такого окремого порядку діяльності, на здійснення якої необхідний дозвіл, не узгоджуватиметься із Законом України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», яким передбачено (пункт 144 Переліку) дозвіл виключно на провадження діяльності, спрямованої на штучні  зміни  стану  атмосфери  та атмосферних   явищ   у   господарських   цілях.

Головного науково експертне управління у своєму висновку зазначило, що проект доцільно відхилити за результатами розгляду у першому читанні.

Враховуючи викладене, Комітет рекомендував прийняти за основу у першому читанні запропонований законопроект.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10