12 листопада 2013 року відбулось Четверте засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Національних Зборів Республіки Білорусь (далі - Комісія). У засіданні взяв участь член Комісії, заступник голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Глазунов Сергій Миколайович.

У ході засідання також розглядалась низка екологічних питань. зокрема:

-        створення та функціонування біосферного резервату "Західне Полісся";

-        транскордонні проблеми реалізації проекту розробки крейдяного родовища "Хотиславське" (ІІ черга).

 

28 жовтня 2011 року в місті Києві відбулася офіційна церемонія підписання Угоди між Урядом України, Урядом Республіки Білорусь та Урядом Республіки Польща про створення транскордонного біосферного резервату "Західне Полісся" (далі – Угода).

Угодою передбачається створення транскордонного біосферного резервату "Західне Полісся", що складається з біосферних резерватів "Шацький" (Україна), "Прибузьке Полісся" (Білорусь) та "Західне Полісся" (Польща), для створення нормативно-правової бази співробітництва між цими країнами у галузях охорони природи та сталого розвитку регіону відповідно до цілей Програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера".

Учасниками засідання був відмічений значний прогрес у реалізації цього безперечно важливого проекту. Зокрема слід наголосити, що 5-6 вересня 2013 року в м. Варшава, Республіка Польща, відбулася офіційна церемонія  вручення сертифікатів ЮНЕСКО щодо визнання та включення транскордонного біосферного резервату "Західне Полісся" до Всесвітньої мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО та в Міжнародній конференції "Транскордонний біосферний резерват "Західне Полісся".

Глазунов Сергій звернув увагу учасників засідання на заходи Української сторони щодо виконання положень Угоди. Відповідно до статті 4 Угоди розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.05.2013 № 314 утворено Українську частину Українсько-Білорусько-Польської координаційної ради транскордонного біосферного резервату "Західне Полісся".

Глазунов Сергій висловив пропозицію щодо ініціювання та організації першого засідання Координаційної ради транскордонного біосферного резервату "Західне Полісся" на території Республіки Білорусь.

Серед питань, розглянутих під час засідання Комісії, окрема увага була приділена проекту розробки другої черги крейдового родовища "Хотиславське" та оцінці його транскордонного впливу, зокрема, на групу Шацьких озер.

Розробка другої черги родовища, яка повинна сягнути глибини понад 40 метрів викликає занепокоєння. Глазунов Сергій наголосив на небезпеці, яка може загрожувати групі Шацьких озер через зниження рівня ґрунтових вод та обміління Шацьких озер, які є окрасою Шацького національного природного парку.

Українською та Білоруською сторонами проведені численні двосторонні консультації, зокрема в рамках Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті.

За ініціативи Української сторони, Планом заходів на період між п’ятим та шостим засіданням Сторін Конвенції Еспоо, було передбачено реалізацію пілотного проекту з пост-проектного аналізу за участю міжнародних експертів проекту з розробки Хотиславського кар’єру. Результатом обговорення на засіданні Робочої групи Конвенції Еспоо (24-26 квітня 2012 року) стало прийняття рішення підтримати підготовку та реалізацію проекту. Для реалізації проекту створена Робоча група, до складу якої увійшли представники України та Білорусі, остання зустріч якої відбулася 24 жовтня 2013 року.

У свою чергу представники Білорусі запевнили у своїй готовності сприяти вирішенню питань, порушених Українською стороною.

Засідання Комісії пройшло в атмосфері взаєморозуміння, що сприяє подальшому розвитку співробітництва між Україною та Республікою Білорусь.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44