29.07.2014 р. народний депутат України, голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища, формування та використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища, бюджетного процесу, екологічних інвестицій та страхування екологічних ризиків взяв участь у круглому столі «Екологічні, соціальні та економічні наслідки війни на сході України та шляхи їхнього подолання», який відбувся у миєві за ініціативою Всеукраїнської екологічної ліги.

Учасники круглого столу, серед яких були Перший заступник міністра екології та природних ресурсів України П.Унгарян, голова Державного агентства лісових ресурсів Черняков В.В., представники Держводагентства, органів місцевого самоврядування Донецької та Луганської областей, громадських організацій та науковці, обговорили важливі питання налагодження мирного існування на Донбасі, а саме:

-         принципи реформування України  на засадах збалансованого розвитку;

-         перспективи відродження Донбасу та всього східного регіону;

-         джерела фінансування для відновлення економіки, соціальної інфраструктури та подолання екологічних наслідків воєнних дій;

-         напрямки залучення інвестицій в інфраструктурні об’єкти Донбасу;

-         забезпечення екологічної та соціальної безпеки населення і довкілля від потенційної загрози руйнування.

У своєму виступі народний депутат В.Чуб наголосив на  важливості участі громадськості та наукових установ у розробленні програми відновлення економіки Донбасу, забезпечення екологічного благополуччя, а також умов стабілізації соціальної обстановки в регіоні.

Разом з тим, Володимир Чуб звернув увагу й на фактори суб’єктивного характеру, які сьогодні гальмують реалізацію цілої низки важливих заходів з відновлення інфраструктури Сходу України, зокрема, на нерішучу позицію Мінприроди України та його керівника. «Так, починаючи з березня цього року, новий склад міністерства скоротив практично всі екологічні програми. Із запланованих 180 млн.грн. на програму оздоровлення басейну р. Сіверський Донець після змін не залишили нічого, пропонують повністю позбавити фінансування програму по питній воді, на 2/3 скоротити програму захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів, вдвічі скоротили фінансування природоохоронних заходів. Крім цього, цільові кошти, передбачені на екологічну модернізацію підприємств за рахунок сплаченого ними екологічного податку, скорочуються повністю на 1,2 млрд.грн!

Розуміючи усю складність ситуації та необхідність підвищення витрат на утримання армії, вважаю, що Мінприроди повинно реалізовувати хоча б першочергові завдання для вирішення екологічних проблем регіону. Наприклад, виділити 40 млнрн. на оплату електроенергії для здійснення заходів щодо водообміну в Краснопавлівському водосховищі за рахунок коштів Держфонду охорони навколишнього середовища. Якщо подібний водообмін не проводити, то ми ставимо під загрозу стабільне водопостачання і нормальну санітарно-гігієнічну ситуацію у двомільйонному регіоні!» - зазначив народний депутат.

Окремо В.Чуб проінформував присутніх щодо стану фінансування проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій. «На минулому тижні, Мінприроди та Мінфін, всупереч закону, змінили паспорт бюджетної програми по Державній підтримці заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів парникових газів, у рамках виконання Україною умов Кіотського протоколу. Тепер замість 297 проектів, які мали бути реалізовані в цьому році на загальну суму 1,7 млрдрн. залишилося лише два. Причому, зауважу, що це кошти не дохідної частини держбюджету, а цільові кошти надані нам Японською стороною для реалізації проектів екологічних інвестицій. Серед багатьох відхилених проектів є ті, які стосуються відновлення соціальної інфраструктури в містах Слов'янськ, Краматорськ, Горлівка, Донецьк та інших, які зруйновані під час військових дій.  Невиконання Україною зобов'язань по Кіотському протоколу буде мати також дуже складні наслідки на міжнародній арені, і приведе нашу країну до втрати як цих коштів, так і іміджу надійного партнера. Іноземні інвестиції і так повільно йдуть в нашу країну унаслідок військових дій, але якщо ми не навчимося відповідати за своїми зобов'язаннями, то сподіватися на їх просування взагалі не варто тоді. Впевнений, що це не принесе дивідендів також і в контексті євроінтеграції», - зазначив він.

   Насамкінець В.Чуб запевнив учасників зібрання в тому, що він, як голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища, формування та використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища, бюджетного процесу, екологічних інвестицій та страхування екологічних ризиків Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи докладе всіх зусиль для покращення екологічної, економічної та соціальної ситуації на Сході нашої держави.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10