Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни, флори та посилення боротьби з браконьєрством)(реєстр. № 4823 від 06.05.2014 р.) поданий народними депутатами України Котеляк Л.Л. і Головком В.А.

Даний законопроект, як зазначено у пояснювальній записці, спрямований на подальше вдосконалення законодавчого регулювання відносин у сфері охорони тваринного і рослинного світу. Зокрема, пропонується в період масового розмноження тварин з 1 квітня по 15 червня встановити заборону на проведення робіт, що є джерелами підвищеного шуму; заборонити ввезення в Україну та вивіз за її  межі та реекспорт дельфінів-афалін, а також полювання із застосуванням свинцевого шроту на водно-болотних угіддях міжнародного значення; уточнити визначення об‘єктів рослинного світу, вимоги щодо охорони природних комплексів та об‘єктів природних заповідників та санкції за порушення вимог екологічного законодавства тощо. Відповідні зміни пропонується внести до Лісового кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України «Про тваринний світ», «Про мисливське господарство та полювання», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про рослинний світ», «Про природно-заповідний фонд України», «Про пестициди та агрохімікати», «Про основні засади державного нагляду  (контролю) у сфері господарської діяльності».

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює ряд зауважень, серед яких недостатньо обґрунтованою є запропонована редакція частини п’ятої ст. 39 Закону України «Про тваринний світ», яка встановлює заборону на проведення робіт та заходів, що є джерелами шуму, в період масового розмноження диких тварин з 1 квітня по 15 червня. Ця редакція є нечіткою, надто загальною, адже якщо керуватися нею, то «сезон тиші» має запроваджуватися у певний період по всій території України.

Запропонована зміна до ст.84, за якою на території природних заповідників не можуть здійснюватися відповідні рубки, не узгоджується з частиною шостою ст. 70 Лісового кодексу України.

В узагальнюючому висновку Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України пропонує за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією у своєму висновку до запропонованого законопроекту зазначає, що у законопроекті не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства. 

Комітет з питань бюджету зазначає, що Міністерство фінансів України у своєму висновку не заперечує щодо прийняття зазначеного законопроекту і прийняв рішення, що поданий законопроект має опосередкований вплив на показники бюджету (збільшує надходження державного бюджету від штрафних санкцій за вчинення відповідних правопорушень у разі їх виявлення). І у разі прийняття може набирати чинності згідно із законодавством.

На думку Комітету, слід врахувати застереження з питання застосування капканів, що були зроблені Україною в процесі  приєднання до Конвенції 1979 року про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі. Згідно з цими застереженнями в Україні дозволяється використання  капканів для добування вовка та інших, перелічених у додатку ІІІ до Конвенції.

Також, викликають сумнів зміни до ст. 86 Лісового кодексу України, якими збуде заборонено застосування хімічних та інших засобів боротьби зі шкідниками та хворобами лісу на територіях заповідників. Ці зміни не кореспондуються з частиною шостою ст.7 Закону України «Про пестициди і агрохімікати».

Додаткового обґрунтування потребує ідея підвищення штрафів, що пропонується у змінах до ст. 87 і 88 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Враховуючи викладене вище, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону № 4823 за результатами розгляду у першому читанні.

 

             

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29