Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за період лютий - липень 2015 року проведено 14 засідань Комітету, на яких розглянуто 167 питань, в тому числі по контролю за виконанням законів, постанов, власних рішень – 12.

Внесено на розгляд Верховної Ради України та розглянуто на засіданні Комітету 24 проекти законодавчих актів, з підготовки яких Комітет визначено головним.

 

Прийнято Верховною Радою України 3 закони України з підготовки яких Комітет визначено головним, а саме:

1. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу" (від 09.04.2015 № 322-VIII). Метою закону є посилення заходів по охороні тваринного світу, а також охорона середовищ існування тваринного світу; боротьба з браконьєрством; збереження територій природно-заповідного фонду України; приведення законів України до норм міжнародного екологічного права;

2. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття" (від 09.04.2015 № 323-VIII). Метою закону є посилення заходів щодо охорони біорізноманіття та вдосконалення охорони об’єктів Червоної книги України; збереження територій природно-заповідного фонду України; охорона середовищ існування об’єктів біорізноманіття; приведення законів України до норм міжнародного екологічного права; зміцнення авторитету України на міжнародній арені;

3. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні" (від 16.06.2015 № 521-VIII). Метою закону є забезпечення можливості отримання фінансової інформації та інформації про господарську діяльність для підготовки Звіту про платежі видобувних компаній до бюджету України і доходи Уряду від їх діяльності відповідно до вимог Стандарту Ініціативи прозорості видобувних галузей, створення сприятливого інвестиційного клімату, умов подолання корупції, ефективного конкурентного середовища.

 

Комітетом підготовлено до другого читання та внесено на розгляд  Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування (рестр. № 1107 від 28.11.2014 р.), внесений народними депутатами України Левченком Ю.В., Осуховським О.І., Іллєнком А.Ю., Бубликом Ю.В., Марченком О.О., Головком М.Й., який спрямований на забезпечення безперешкодного та безоплатного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування.

У Комітеті готується до другого читання проект Закону про видобування бурштину (рестр. № 1351-1 від 26.12.2014 р.), внесений народними депутатами України Розенблатом Б.С., Томенком М.В., Дзюбликом П.В., Арешонковим В.Ю., Кривенком В.В., Яніцьким В.П., який спрямований на правове регулювання відносин щодо видобування і реалізації бурштину.

 

Комітетом розглянуто та направлено до головного комітету 88 висновків до законопроектів.

 

Комітетом розглянуто 855 листів і звернень народних депутатів України, підприємств, установ, організацій, громадян та громадських  організацій.

 

7 травня 2015 року Головою Комітету Томенком М.В. проведено особистий прийом громадян, мешканців м. Києва, Київської, Донецької, Житомирської, Кіровоградської областей щодо широкого спектру проблемних питань, зокрема, соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, законодавчих ініціатив з природоохоронної діяльності та справ, які стосуються збереження археологічних пам'яток та допомоги переселенцям із зони АТО.

 

4 березня 2015 року проведено Парламентські слухання на тему: "Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об'єкт "Укриття" та перспективи розвитку зони відчуження". Учасниками парламентських слухань відзначено, що за час після зупинення 15 грудня 2000 року Чорнобильської АЕС налагоджено дієве міжнародне співробітництво із реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС, виконаний значний комплекс робіт, спрямований на мінімізацію радіологічних та екологічних наслідків Чорнобильської катастрофи.

Виступаючими наголошувалось на тому, що у зв'язку із недостатнім фінансуванням відповідних бюджетних програм на майданчику Чорнобильської АЕС існує ряд проблемних питань, пов’язаних із необхідністю виконання робіт із зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та початком робіт з їх остаточного закриття і консервації, забезпеченням ефективної роботи підприємств зони відчуження, виплатою пенсій особам на пільгових умовах, забезпеченням підрозділів органів виконавчої влади, що виконують завдання з охорони, ліквідації пожеж, забезпечення громадського правопорядку, надання медико-санітарної допомоги у зоні відчуження, моніторингом радіологічних наслідків Чорнобильської катастрофи, доступом до радіаційно- та ядерно-небезпечних об’єктів зони відчуження, який ускладнюється через невідповідний стан залізничної інфраструктури.

У виступах зазначалося, що Державне агентство України з управління зоною відчуження є бенефіціаром та координатором понад 30 проектів міжнародної технічної допомоги, основними з яких на сьогоднішній день є будівництво нового безпечного конфайнменту, будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, роботи на якому проводяться близько 17 років, будівництво промислового комплексу поводження з твердими радіоактивними відходами Чорнобильської АЕС. Питання виконання міжнародних чорнобильських проектів потребує постійної уваги з боку держави.

За результатами слухань прийнята Постанова Верховної Ради України "Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об'єкт "Укриття" та перспективи розвитку зони відчуження" (від 22.04.2015 № 348-VIII).

 

4 лютого 2015 року відбулися слухання у Комітеті на тему: «Аналіз стану природно-заповідного фонду». Під час проведення слухань зазначено, що більшість заповідників до цього часу не мають юридичного статусу, поширюється практика відчуження земель природно-заповідного фонду для нецільових потреб, існуючі заповідники з підпорядкуванням Державному агентству лісових ресурсів України перетворюються у комерційні підприємства по заготівлі лісу, а під виглядом "селекційного відстрілу" проводиться полювання у ряді національних природних парків. Було заслухано директорів заповідників і парків, які констатували, що вирішення поставлених завдань є складним через недофінансування заповідної справи. У виступах наголошувалось на створенні єдиного державного органу управління природно-заповідним фондом України з віднесенням до сфери його управління всіх установ природно-заповідного фонду. Учасники слухань були єдині у думці щодо необхідності проведення реформи системи управління довкіллям.

За результатами обговорення Комітетом схвалено рекомендації слухань.

 

Комітетом проведено три круглі столи з питань: стратегічної екологічної оцінки в Україні, законодавчого регулювання поводження з відходами в України та щодо проблем рибальства.

Так, 17 лютого 2015 року Комітет провів засідання круглого столу на тему: "Перспективи впровадження стратегічної екологічної оцінки (СЕО) в Україні в контексті європейської інтеграції". Під час круглого столу обговорено перспективи впровадження СЕО в Україні в контексті європейської інтеграції, зокрема, питання досвіду впровадження СЕО, сприяння Європейської Економічної Комісії ООН у розбудові системи СЕО, нормативно-правової бази, методологічних і освітніх аспектів, участі громадськості. За результатами обговорення Комітетом рекомендовано Кабінету Міністрів України прискорити підготовку та подання до Верховної Ради України законопроекту про ратифікацію Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті.

11 березня 2015 року за ініціативи Комітету проведено засідання круглого столу на тему "Законодавче регулювання поводження з відходами в Україні". На засіданні обговорювалися питання державного регулювання у цій сфері, поводження з відходами тари та упаковки, а також з небезпечними відходами, питання міжмуніципальної співпраці у створенні системи поводження з побутовими відходами, забезпечення належної інфраструктури.

2 квітня 2015 року Комітет провів круглий стіл щодо проблем рибальства. Під час круглого столу приверталась увага до незаконного зайняття рибним добувним промислом, росту браконьєрства, включаючи продаж браконьєрських знарядь. Зазначено, що недостатньо лише посилення природоохоронних заходів, заборон та заходів адміністративного впливу на законодавчому рівні, необхідні конструктивні заходи щодо збереження та збільшення чисельності рибних ресурсів та їх біологічного різноманіття. Були висловлені пропозиції щодо відомчої підпорядкованості контролюючих органів та інших питань, які потребують вирішення.

 

Проведено 13 інших заходів з питань, які віднесено до предметів відання Комітету, зокрема виїзні засідання, виїзні наради робочих груп, робочі зустрічі.

Так, 19 лютого 2015 року відбулось виїзне засідання Комітету до м. Чорнобиль. Учасники засідання відмітили ряд проблемних питань, які потребують вирішення:

- незадовільний рівень фінансування ДСП "Чорнобильська АЕС", Державного агентства України з управління зоною відчуження;

- відшкодування ДСП "Чорнобильська АЕС" Пенсійному фонду фактичних витрат на виплату і доставку пенсії особам, яким вона призначена на пільгових умовах, до отримання права на пенсію за віком;

- питання щодо підпорядкування спеціалізованих медико-санітарних частин;

- необхідності структурних змін в управлінні зоною відчуження, її утриманні та кадровому забезпеченні.

31 липня 2015 року відбулося виїзне засідання робочої групи Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи до м. Калуша Івано-Франківської області з питань екологічних проблем Домбровського кар’єру та токсичних відходів гексахлорбензолу.

Під час виїзного засідання приділили увагу всебічному розгляду нагальних питань:

- локалізації негативного впливу Домбровського кар’єру на довкілля, безпеку життєдіяльності та здоров’я громадян;

- врегулювання проблем токсичних відходів гексахлорбензолу та хвостосховищ;

- моніторингу шахтних виробок та місць утворення карстових проваль, відселення людей із небезпечних зон.

6 серпня 2015 року відбулося виїзне засідання робочої групи Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи до м. Комсомольська Полтавської області щодо ситуації довкола будівництва Біланівського гірничо-збагачувального комбінату.

Під час виїзного засідання відвідали територію, на якій планується будівництво Біланівського гірничо-збагачувального комбінату, а також кар’єр діючого Єристівського гірничо-збагачувального комбінату. На засіданні робочої групи обговорено питання щодо впливу будівництва Біланівського гірничо-збагачувального комбінату на довкілля та на соціально-економічний розвиток регіону.

Результати виїзного засідання будуть проаналізовані та  враховані при підготовці та проведенні слухань у Комітеті про ситуацію довкола будівництва Біланівського ГЗК в Полтавській області.

 

Представники Комітету брали участь у 19 заходах (конференції, семінари, засідання колегій тощо).

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 11:47
15 травня 2024 18:08
15 травня 2024 10:44
14 травня 2024 14:52
10 травня 2024 17:44
09 травня 2024 18:08
09 травня 2024 17:28
06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05