Комітет на своєму засіданні розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні (реєстр. № 2591), поданий народними депутатами України Бєльковою О. В., Мартиненком М. В., Домбровським О.Г., Войціцькою В.М., Батенком Т. І., Продан О. П., Мушаком О. П.

Законопроект підготовлено з метою забезпечення можливості отримання фінансової інформації та інформації про господарську діяльність для підготовки Звіту про платежі видобувних компаній до бюджету України і доходи Уряду від їх діяльності відповідно до вимог Стандарту Ініціативи прозорості видобувних галузей, створення сприятливого інвестиційного клімату, умов подолання корупції, ефективного конкурентного середовища.

За висновком Головного науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України потребує доопрацювання, зокрема, уточнення ряд положень законопроекту, зокрема щодо визначення галузей, які відносяться до видобувних, щодо переліку та обсягу відомостей, які складатимуть "контекстну інформацію (загальний огляд) по видобувним галузям" та "про виробничу (господарську діяльність) та іншу інформацію, необхідну для посилення прозорості видобувних галузей", щодо переліку "інформації про загальнодержавні та місцеві податки і збори, та інші платежі", яка має розкриватися відповідно до цього законопроекту.

Крім того, регулювання видобувних галузей не обмежується запропонованими законопроектом змінами до Кодексу України про надра та Закону України "Про нафту і газ", проте зміни до інших Законів України вносити не передбачається, що вимагає коригування назви законопроекту.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що прийняття законопроекту дозволить гармонізувати норми чинного законодавства із законодавством ЄС стосовно фінансової звітності, проте у супровідних документах немає інформації про норми законодавства ЄС, з якими гармонізуватиметься законодавство України після прийняття законопроекту, що ускладнює реалізацію прикінцевих положень законопроекту.

Законопроектом передбачено, що органи, які здійснюють державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр, зобов’язані надавати та публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр, а надрокористувачі мають перейти на звітування відповідно до міжнародних стандартів звітності. Проте інформація про кошти, за які впроваджуватиметься виконання зазначених положень законопроекту, та відповідне фінансово-економічне обґрунтування відсутні.

Законопроект за змістом пов‘язаний з формуванням та забезпеченням реалізації державної політики у сфері зовнішніх відносин України, сприянням входженню України до світового інформаційного простору, піднесенню її міжнародного авторитету, формуванню позитивного іміджу держави як надійного і передбачуваного партнера, стосується ряду аспектів міжнародного характеру і може мати наслідки для міжнародних відносин України. Зазначені питання є основними завданнями МЗС згідно з Положенням про нього, затвердженим Указом Президента України від 06.04.11 № 381. Тому було б доцільно отримати щодо нього висновок Кабінету Міністрів України з обов‘язковим залученням МЗС.

Перехід надрокористувачів в Україні на звітування відповідно до міжнародних стандартів звітності потребуватиме внесення змін до ряду нормативно-правових актів. Проте до законопроекту не додано перелік нормативних актів, прийняття або перегляд яких необхідно здійснити для реалізації положень законопроекту в разі його прийняття, як це передбачено частиною 8 статті 90 Регламенту Верховної Ради України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України також вважає, що законопроект потребує юридичного доопрацювання з точки зору дотримання вимог законодавчої техніки.

Зважаючи на викладене, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні за результатами розгляду в першому читанні, прийняти за основу.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10