03 лютого 2016 року Голова підкомітету з питань моніторингу навколишнього природного середовища Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Іван Петрович Рибак провів робочу зустріч з представниками Європейської Комісії щодо подальшої розбудови співпраці Україна-ЄС у сфері охорони навколишнього природного середовища, зокрема, наближення екологічного законодавства України до законодавства ЄС. У зустрічі взяла участь заступник Міністра екології та природних ресурсів України Г.Вронська, а також працівники секретаріату Комітету.

До групи представників ЄС на чолі з паном Торстеном Воллертом, керівником команди з енергетики, Група ЄС для підтримки України (Німеччина) увійшли: Анджей Янушевський, політичний аналітик України, Генеральний Директорат навколишнього середовища (Польща), Патрік Вегерт, координатор відділу сусідства Генеральний Директорат навколишнього середовища (Німеччина), Гійомет Ваші, експерт з довкілля та клімату, Генеральний Директорат сусідства (Франція), Вальтер Треттон, керівник операційного відділу, представництво ЄС в Україні (Австрія), Олександр Клітко – координатор сектору з питань довкілля Представництва ЄС в Україні (Україна).

Представники Європейської Комісії зазначили, що Угодою про асоціацію Україна-ЄС передбачено, зокрема, наближення законодавства України у сфері оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки. Тому основна увага під час обговорення була спрямована на перспективи прийняття Верховною Радою України проекту Закону України про оцінку впливу на довкілля (реєстр. № 2009а), який готується Комітетом до повторного першого читання, а також проекту Закону України про стратегічну екологічну оцінку (реєстр. № 3259). Було підкреслено, що прийняття цих законопроектів стане поштовхом для удосконалення управління у сфері довкілля, передусім завдяки широкій інформованості та участі громадськості, а також буде потужним позитивним сигналом для інституцій ЄС та інвесторів.

І.Рибак поінформував про стан проходження зазначених законопроектів у Комітеті та перспективи їх розгляду та прийняття Верховною Радою Україниак, проект Закону України про стратегічну екологічну оцінку (реєстр. № 3259) підтриманий Комітетом та внесений на розгляд Верховної Ради України з рекомендацією прийняти його за основу. Проект Закону України про оцінку впливу на довкілля (реєстр. № 2009а) підготовлений Комітетом до повторного першого читання. І.Рибак зазначив, що при підготовці до повторного першого читання було розглянуто 255 пропозицій, переважна більшість яких (206) враховано. У той же час, наголошено, що направлення законопроекту на повторне перше читання є сигналом до того, що необхідно більш уважно підходити до підготовки законопроектів та до залучення фахових експертів з досвідом законотворчої роботи.

Було підкреслено, що народні депутати вживають значних зусиль задля гармонізації українського законодавства до норм і принципів ЄС. Однак, при підготовці законопроектів мають бути враховані регіональні та ментальні відмінності різних частин України та знайдений компроміс, який би був зрозумілим та прийнятним для усіх регіонів та усього суспільства. Ми підтримуємо необхідність законодавчого врегулювання цих питань і свідомі того, залучення інвестицій у нашу економіку, виробництво та експорт української продукції напряму залежить від дотримання стандартів ЄС у всіх сферах, у тому числі у сфері довкілля. І. Рибак наголосив, що збалансованість у законопроектах інтересів держави, бізнесу та громадянського суспільства  не тільки дає великі шанси на їх прийняття, але і на те, що вони будуть працювати найближчим часом.

І.Рибак подякував за допомогу у наближенні законодавства України до законодавства ЄС та наголосив на необхідності підвищення ефективності використання міжнародної технічної допомоги, яка надається Україні у довкільній сфері та запевнив у відкритості народних депутатів до співпраці.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44