30 жовтня 2015 року відбулась робоча поїздка Миколи Томенка - народного депутата України – Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та Івана Рибака – народного депутата України – голови підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища до зони відчуження та "ДСП Чорнобильська АЕС".

В рамках робочої поїздки Микола Томенко та Іван Рибак побували на оглядовому майданчику об’єкта «Укриття» та відвідали спеціально обладнане приповерхове сховище твердих радіоактивних відходів комплексу виробництв «Вектор», де ознайомилися з особливостями експлуатації сховища.

Під час обговорення за участю спеціалістів та керівництва ЧАЕС, було наголошено на важливості питання реалізації проекту підсилення та герметизації будівельних конструкцій, що виконують функції огороджувального контуру НБК. Наразі це є головним питанням, оскільки весь проект будівництва НБК залежить від завершення будівництва торцевих стін. При цьому Голова Комітету Микола Томенко зазначив, що прогрес у проекті будівництва НБК є незаперечним. Крім того учасники заходу обговорили хід робіт на майданчику Чорнобильської АЕС за міжнародними проектами. 

Як зазначив Голова Комітету Микола Томенко, сьогодні найскладнішим залишається питання фінансування робіт на ЧАЕС. За його переконанням, український уряд повинен приділити найпершу увагу скорішому вирішенню проблеми недостатнього фінансування у 2015 році за бюджетною програмою «Підтримка у безпечному стані енергоблоків та об’єкта “Укриття” та заходи щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, у тому числі на оплату робіт (заходів), виконаних у 2014 році згідно із затвердженим планом».

В рамках робочої поїздки на базі ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» відбулась офіційна передача міжнародної технічної допомоги в рамках «Щорічного плану Міжнародного центру з ядерної безпеки (МЦЯБ) 2011:Оздоровчі та екологічні програми, пов`язані з Чорнобильською зоною відчуження (проект U6.01e/11 «Поставка і монтаж інсинератора для спалювання деревини» EuropeAid/133103/C/SUP/UA).

На урочистій передачі об’єкта були присутні Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко, в.о. Міністра екології та природних ресурсів України Сергій Курикін, в.о. Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський та інші.

В ході робочої поїздки Голова Комітету М. Томенко також наголосив на необхідності підготовки заходів та організації проведення 30-х роковин Чорнобильської катастрофи на національному та міжнародному рівнях. Зокрема, він повідомив про розроблений Комітетом проект Постанови про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи у квітні 2016 року (реєстр. № 1477). А тому, на його переконання, треба якнайшвидше ухвалити цю Постанову в парламенті та вже починати реалізовувати на державному рівні заплановані заходи з нагоди 30-річчя Чорнобильської катастрофи.

 

Фото надані парламентською газетою "Голос України"

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29