Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Володимирович Томенко провів нараду щодо законодавчого врегулювання питання охорони, використання та відтворення водних живих ресурсів.

У нараді взяли участь народний депутат України Мушак Олексій Петрович,  Голова Державного агентства рибного господарства України Ковалів Ярема Богданович, заступник Голови Державного агентства рибного господарства України Кравченко Андрій Михайлович, президент Всеукраїнського риболовного громадського об’єднання «Громада рибалок України» Неліпа Андрій Володимирович.

Під час наради обговорювалась ситуація у  галузі рибного господарства, зокрема, шляхи удосконалення державної політики та шляхи її реалізації, боротьба з браконьєрством, посилення спроможності державного контролю за виловом рибних ресурсів та посилення відповідальності за порушення законодавства.

Було наголошено на необхідності впровадження системи електронного моніторингу лову, електронної системи звітності тощо.

Представники Державного агентства рибного господарства України поінформували, що у 2016 році в Україні передбачено запровадити сертифікат підтвердження законності вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування, що дозволить відстежувати походження кожної партії риби з моменту вилову до надходження у роздрібний продаж. Документ міститиме інформацію про суб’єкт господарської діяльності, назви водойми, де було здійснено лов, дату та кількість виловленої риби тощо. У подальшому, за європейською моделлю, Держрибагентство планує відкрити комплексні спеціалізовані рибоприймальні пункти, призначені для здачі, зважування і продажу риби, які в перспективі мають стати повноцінними біржами.

Учасники наради обговорили також проект Закону України «Про введення заборони (мораторію) на промисловий вилов водних живих ресурсів на деяких водоймах України»  (реєстр. №2454а від 27.07.2015, внесений народними депутатами України Купрієнком О.В., Томенком М.В., Рибаком І.П. та іншими). Було наголошено на низці спірних положень, зокрема, щодо запропонованих змін до Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», які пропонується удосконалити при підготовці до другого читання.

Окремо було порушено питання штучного вирощування водних біоресурсів (аквакультури). Зокрема, наголошувалось на необхідності державного стимулювання розвитку цієї галузі, що може відбуватись через зменшення ставок оренди, податкових пільг, створення спеціальних фондів для зариблення водних об’єктів тощо.

Учасники наради погодились, що у стислі терміни необхідно вийти з законодавчими пропозиціями щодо суттєвого посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері охорони, використання водних біоресурсів, обмеження промислового вилову, визначення окремих ділянок та водних об’єктів, на яких промисловий вилов має бути заборонений повністю з метою збереження та відновлення життєдіяльності екосистеми, а також сприяти подальшому штучному розведенню рибних ресурсів для забезпечення продовольчої безпеки держави.  

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10