Комітет розглянув висновки Рахункової палати України про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію положень Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, у тому числі отриманих від продажу частин установленої кількості викидів парникових газів і відзначає.

За висновками Рахункової палати України національне законодавство відповідно до вимог положень Рамкової конвенції ООН про зміну клімату і Кіотського протоколу до неї в цілому сформоване. Подальша реалізація механізмів Кіотського протоколу згідно з аудитом Рахункової палати потребуватиме розроблення нормативно-правових актів, а реалізація проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій за рахунок коштів від продажу частин установленої кількості викидів парникових газів потребує активізації.

За інформацією Рахункової палати України через неефективне управління коштами спеціального фонду державного бюджету, які надійшли від продажу частин установленої кількості викидів парникових газів, на кінець 2014 року нерозподілений їх залишок становив понад 1335 млн. грн. (за 2013-2014 роки цей залишок збільшився на 610 млн. грн. з урахуванням повернення невикористаних коштів минулих періодів). Також в АР Крим, Донецькій і Луканській областях зупинено виконання чотирьох великомасштабних проектів, на які протягом 2013-2014 років використано 278,7 млн. грн. Темпи виконання проектів цільових екологічних інвестицій знизились, що посилює ризики перегляду укладених договорів про продаж частин установленої кількості викидів парникових газів. За інформацією Мінприроди 24.03.15 було підписано згоди Японської сторони щодо подовження дії Договору з продажу одиниць (частин) установленої кількості викидів парникових газів.

Зросла заборгованість України за внесками до бюджетів Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та Кіотського протоколу до неї, а також Міжнародного журналу транзакцій, яка станом на 01.01.15 становить 56,6 тис. євро, а з урахуванням внесків за 2015 р. – 83,8 тис. євро. За інформацією Мінприроди задля вирішення проблем із сплатою внесків до Міжнародного журналу трансакцій проведено роботу з Секретаріатом Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, за результатами якої сплату 5 743,00 євро за 2014 рік та 20 431,00 євро за 2015 рік відтерміновано до 31.05.15, а для погашення зазначеного зобов'язання наказом Мінприроди схвалено спрямування 688 795,39 грн. на цю мету.

Серед причин неефективного використання коштів державного бюджету, Рахунковою палатою України ідентифіковано довготривалість прийняття управлінських рішень, недоліки, допущені головними розпорядниками бюджетних коштів при їх плануванні, організаційні та кадрові зміни в системі органів державної влади, відповідальних за реалізацію державної політики у цій сфері, а також особливість періоду, в якому перебуває Україна.

Мінприроди було надано інформацію про реалізацію двох зазначених проектів, змін до ряду нормативно-правових актів, в тому числі тих, до яких зміни протягом звітного періоду не вносилися, імплементації Директив ЄС, а також про створення робочих груп з питань формування державної кліматичної політики, і розгляду проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій та пропозицій щодо здійснення заходів, пов'язаних з реалізацією таких проектів і виконанням зобов'язань сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, продовження процедури створення у структурі центрального апарату Мінприроди відповідного профільного підрозділу.

Зважаючи на викладене, Комітет вирішив створити робочу групу зі сприяння виконання Україною зобов’язань за Рамковою конвенцією ООН про зміну клімату та Кіотського протоколу до неї та недопущення передумов виникнення негативних наслідків під час їх виконання під головуванням Рибака Івана Петровича – голови підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Поряд з цим, Комітетом надані рекомендації Кабінету Міністрів України, в тому числі і про прискорення створення та забезпечення функціонування окремого структурного підрозділу у структурі центрального апарату Мінприроди, з метою належного виконання покладених на нього функцій із забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері регулювання негативного антропогенного впливу на зміну клімату та адаптації до його змін і виконанням вимог Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату та Кіотського протоколу до неї.

Крім цього, рекомендував Мінприроди, серед іншого, підготувати та надати, протягом місяця, на розгляд Комітету, Концепцію роботи Міністерства у частині реалізації положень Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та ефективного використання коштів, що надходять від  продажу частин установленої кількості викидів парникових газів до державного бюджету за трьома основними напрямами: зміцнення міжнародно-правової роботи, врегулювання адміністративно-управлінських питань та забезпечення ефективного використання коштів

Також, Комітет звернув увагу Міністерства на необхідність вжиття кардинальних заходів щодо виправлення ситуації з неефективним використанням коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію положень Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, у тому числі отриманих від продажу частин установленої кількості викидів парникових газів, прискорення прийняття відповідних організаційних та кадрових висновків;

Серед рекомендацій Комітету є і поновлення роботи Колегії Міністерства, де на її засіданні розглянути висновки Рахункової палати України про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію положень Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, у тому числі отриманих від продажу частин установленої кількості викидів парникових газів.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10