Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 11 листопада 2015 року провів слухання на тему: "Стан та перспективи розвитку мінерально-сировинної бази в Україні".

Участь у слуханнях взяли народні депутати України, керівники та представники центральних органів виконавчої влади, наукових установ Національної академії наук та галузевих інститутів, профспілок, громадських організацій, науковці, фахівці-практики, виробничники.

Засідання вів Голова Комітету Томенко Микола Володимирович.

Робота учасників слухань висвітлювалася у пресі та на телебаченні.

На слуханнях відзначалося, що надра України є фундаментом економіки держави, а ефективна та збалансована державна політика в сфері використання мінерально-сировинного комплексу має вирішальне значення для відродження економіки України та інтегрування в світову ринкову систему.

З видобуванням та використанням корисних копалин в Україні пов'язано близько половини промислового потенціалу України і до 20% її трудових ресурсів. Займаючи 0,4% суші Україна може забезпечити до 5% світової потреби в мінеральній сировині

В Україні необхідно здійснювати перехід від "важкого" виробництва, гірничовидобувної і металургійної промисловості, до "малотоннажного" наукоємного виробництва через провадження так званої "зеленої політики". Вона вимагає більш повного вилучення корисних копалин під час їх видобування, розвитку високотехнологічних виробництв та видобування розсіяних і рідкоземельних елементів для розвитку енергетики (в тому числі атомної), радіоелектроніки, авіаційної і ракетної техніки, приладобудування, напівпровідникових матеріалів, хімічної промисловості, композиційних матеріалів.

Відмічалося, що геологічна галузь доведена до кризового стану. Більшість підприємств через відсутність фінансування практично не працюють, спостерігається відтік кваліфікованих кадрів. Якщо не вжити негайно необхідних заходів, то через короткий час галузь припинить своє існування і нашими мінерально-сировинними ресурсами будуть займатись іноземні компанії. Освоюються запаси корисних копалин, які розвідані ще за часів СРСР, їх виснаження очевидне, а приріст відсутній. А отже порушується основний закон гірничої справи – приріст запасів має випереджати їх видобуток, або в іншому випадку ми станемо на шлях до краху економіки.

Увага попередньої і нинішньої влади до геологічної галузі однозначно недостатня. На керівні посади призначаються люди (по квотному принципу), які надзвичайно далекі від геології. Тому Державна геологічна служба укомплектована на 90% юристами, економістами, кризовими менеджерами, що свідчить про зміщення акцентів від геологічного вивчення території та корисних копалин до продажу родовищ і ліцензій, за яким почасти ховається корупційна складова.

Дуже важливою є законодавча та нормативно-правова підтримка галузі, потребують удосконалення ряд актів Кабінету Міністрів України, назріла нагальна необхідність у прийнятті нової редакції Кодексу України про надра.

Одним з основних питань розвитку галузі є питання забезпечення галузі, зокрема у частині бюджетного фінансування, науково обґрунтованого застосування податкових інструментів, забезпечення виконання розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року, матеріально-технічного та кадрового забезпечення, ефективного використання майна, міжнародної діяльності, відповідальності за порушення умов надрокористування.

На порядку денному – оцінка нинішнього стану мінерально-сировинного комплексу, визначення пріоритетних видів сировини і планів їх освоєння на коротко- і довгострокову перспективу, нарощування приросту запасів корисних копалин, виконання регіональних досліджень, підвищення прозорості механізмів надрокористування, зокрема видачі спеціальних дозволів на користування надрами.

Засідання пройшло у конструктивній атмосфері, а його учасники під час обговорення були одностайні в необхідності збільшення пріоритету геологічної галузі в національній економіці та необхідності визначення стратегії і перспектив розвитку галузі, пріоритетності напрямів геологорозвідувальних робіт.

Підводячи підсумки обговорення Голова Комітету Микола Володимирович Томенко відзначив необхідність врахування потреб галузі у проекті Державного бюджету на 2016 рік, необхідність вирішення кадрових питань, прискорення оновлення законодавчої та нормативно-правової бази, а також залучення місцевої влади до розвитку галузі.

Комітет найближчим часом планує на своєму засіданні розглянути пропозиції, подані учасниками слухань, та прийняти відповідне рішення.

 

Відеозапис трансляції комітетських слухань дивіться, будь-ласка, за посиланням.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10