Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 16 грудня 2015 року під головуванням Томенка Миколи Володимировича провів слухання на тему: «Реформування природоохоронної галузі: зміна системи нагляду за дотриманням законодавства».

Участь в обговоренні взяли народні депутати України, керівники та представники центральних органів виконавчої влади, наукових установ, Національної академії наук України та галузевих інститутів, громадських організацій, науковці.

Робота учасників слухань висвітлювалася у пресі та на телебаченні.

На слуханнях відзначалося, що сучасний стан довкілля, видобутку корисних копалин, водних, земельних та лісових ресурсів, тваринного та рослинного світу, біологічних ресурсів, поводження з відходами свідчить про недосконалість існуючої системи нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства.

Аналіз фактичної ситуації в роботі державних органів нагляду свідчить про необхідність зміни існуючої структури та методів роботи.

З урахуванням Угоди про коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» передбачається реформування системи управління довкіллям та інтеграція екологічної політики в інші галузеві політики, що потребує комплексного підходу. Зокрема, передбачено реформування системи державного нагляду і контролю у сфері охорони довкілля з метою зменшення кількості перевірок та підвищення їх ефективності.

Реформування природоохоронної системи також передбачено главою 6 «Навколишнє середовище» розділу V «Економічне та галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, відповідно до якої необхідно забезпечити посилення в Україні природоохоронної діяльності через підвищення її ефективності з метою збереження, захисту, поліпшення і відтворення якості навколишнього середовища, інтеграції екологічної політики в інші сфери.

Відмічалося, що нормативно-правове врегулювання питання здійснення наглядових і контрольних функцій потребує значного вдосконалення для узгодження і систематизації таких функцій задля підвищення їх ефективності та уникнення розпорошення. Незадовільний рівень фінансування контрольно-наглядових інституцій породжує корупційні явища, тому вкрай необхідно їх бюджетне та матеріально-технічне забезпечення. Наголошувалось, що реформування галузі повинно відбуватись із широким залученням наукового середовища та при врахуванні думки громадськості, з урахуванням найкращих практик організації функціонування аналогічних інституцій у країнах Європейського Союзу.

Засідання пройшло у конструктивній атмосфері, а його учасники під час обговорення були одностайні в необхідності побудови в Україні дієвої ефективної системи нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства.

Підводячи підсумки обговорення Голова Комітету Томенко Микола Володимирович відзначив необхідність побудови системи управління довкіллям та інтеграції екологічної політики в інші галузі на базі на системної стратегії, з урахуванням необхідності фінансування базових програм, конструктивної, змістовної та системної роботи державних органів на основі науково-обґрунтованого підходу.

Комітет найближчим часом планує на своєму засіданні розглянути пропозиції, подані учасниками слухань, та прийняти відповідне рішення.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30