Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує доопрацювати з урахуванням вимог природоохоронного законодавства проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання містобудівної діяльності у межах акваторії морських портів, у зоні дії навігаційного обладнання та морських шляхів (реєстр. № 5431 від 18.11.2016)

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до предметів відання,  7 грудня 2016 р. розглянув на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання містобудівної діяльності у межах акваторії морських портів, у зоні дії навігаційного обладнання та морських шляхів (реєстр. № 5431 від 18.11.2016), внесений народними депутатами України Козирем Б.Ю., Данченком О.І., Андрієвським Д.Й.  та іншими.

Метою законопроекту, на думку суб’єктів права законодавчої ініціативи, є:

 - врегулювання питання будівництва та проведення інших видів робіт на землях водного фонду, зайнятих внутрішніми морськими водами, територіальним морем, у тому числі акваторією морських портів;

- припинення практики незаконного відведення земельних ділянок під внутрішніми морськими водами, територіальним морем, а також акваторіями морських портів, що є водними об’єктами загальнодержавного значення.

Законопроектом пропонується внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України, Водного кодексу України, Земельного кодексу України, Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», а також Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Розвиток системи гідротехнічних споруд та портової інфраструктури, є видом діяльності, що становить підвищену екологічну небезпеку, відповідно до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті, що ратифікована Україною, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про екологічну експертизу», постанови Кабінету Міністрів України від 28 серпня 2013 року № 808 «Про затвердження переліку видів діяльності та об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку». Відповідно планування та здійснення господарської діяльності щодо будівництва гідротехнічних споруд в межах акваторії морських портів підлягає обов’язковому дотриманню природоохоронного законодавства. Проте законопроект обходить увагою зазначені законодавчі та нормативні акти, що створюватиме законодавчу неузгодженість.

Слід зазначити, що територія внутрішньої акваторії морського порту може складати від 5 до 10 гектарів, а зона відповідальності акваторії морського порту (яка зокрема включає берегову лінію населеного пункту або затоки, де розташований морський порт, велику частину рейду) може займати територію 250 і більше гектарів. Тому, також, є сумнівним правомірність перекладання законопроектом відповідальності за виконання на зазначених територіях вимог природоохоронного законодавства, у тому числі Водного і Земельного кодексів України, на адміністрацію та капітана відповідного морського порту, які мають у семиденний термін оцінити впливи планованої діяльності на всі складові навколишнього природного середовища, зокрема, на геологічне (силу супротиву навантаженню та міцність підопорної поверхні), гідрогеологічне, водне середовища, клімат (мікроклімат), атмосферне повітря, грунти, біоресурси (ареал розповсюдження найпростіших, ракоподібних, планктону – «біологічний ланцюг»), гідродинаміку хвиль та їх вплив (завихрення, розмив, нанос, каламутність) в місці розташування основи об’єкту будівництва (палі, опори, фундамент) та на берегову лінію (зміна напряму руху та сили удару берегової хвилі: розмив, підмив, підтоплення берега), а також на еколого-соціальну ситуацію, зокрема, житлової території населеного пункту (необхідність переселення мешканців).

Зважаючи на викладене, Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань транспорту проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання містобудівної діяльності у межах акваторії морських портів, у зоні дії навігаційного обладнання та морських шляхів (реєстр. № 5431 від 18.11.2016), внесений народними депутатами України Козирем Б.Ю., Данченком О.І., Андрієвським Д.Й.  та іншими, доопрацювати з урахуванням вимог природоохоронного законодавства.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44