Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо справляння рентної плати за видобування бурштину, реєстр. № 4005а),
внесений народними депутатами України Лунченком В. В., Єфремовою І. О., Котвіцьким І. О., Денісовою Л. Л., і відзначає.

Метою законопроекту визначено сприяння залученню до оподаткування діяльності з видобуванням бурштину на земельних ділянках, які підлягають консервації, у порядку встановленому Земельним кодексом України, у зв’язку із деградацією в результаті господарської діяльності з видобування без наявності відповідних дозвільних документів.

Комітет підтримує необхідність законодавчого врегулювання питань, пов‘язаних із видобуванням бурштину.

Водночас до запропонованого законопроекту можна висловити такі зауваження.

Запропоноване справляння рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин, що справляється за видобування бурштину в межах ділянок надр, що частково втратили промислову значимість в результаті господарської діяльності з видобування бурштину-сирцю без наявності відповідних дозвільних документів не узгоджується з пунктом 1 статті 251 Податкового кодексу України та статтями 14, 28, 29 Кодексу України про надра. При цьому відсутність у законодавстві та законопроекті критеріїв віднесення ділянок надр до ділянок, що частково втратили промислову значимість, а також відсутність визначення органу, уповноваженого приймати рішення щодо такого віднесення може призвести до правової невизначеності під час застосування положень законопроекту у разі його прийняття.

Запропоноване визначення платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин, що справляється за видобування бурштину в межах ділянок надр, що частково втратили промислову значимість в результаті господарської діяльності з видобування бурштину-сирцю без наявності відповідних дозвільних документів осіб, які уклали договори на виконання робіт з рекультивації законсервованих та деградованих ділянок не узгоджується із пунктом 4 статті 66 Земельного кодексу України, згідно з яким надання земельних ділянок для потреб, пов'язаних з користуванням надрами, проводиться після оформлення в установленому порядку прав користування надрами і відновлення земель згідно із затвердженим відповідним робочим проектом землеустрою на раніше відпрацьованих площах у встановлені строки, а також статтею 18 Кодексу України про надра, згідно з якою земельні ділянки для користування надрами, крім випадків, передбачених статтею 23 цього Кодексу, надаються користувачам надр після одержання ними спеціальних дозволів на користування надрами чи гірничих відводів. Надання суб'єктам господарювання земельних ділянок та ділянок надр у користування для видобування корисних копалин на підставі договору на виконання робіт з рекультивації в межах законсервованих ділянок Земельним кодексом України та Кодексом України про надра не передбачено.

Зміна бази і ставок оподаткування рентною платою призведе до зміни показників бюджету. Відповідно до вимог частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, у разі внесення законопроекту, проекту іншого акта, прийняття якого призведе до зміни показників бюджету (надходжень бюджету та/або витрат бюджету), до законопроекту має бути додане фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки). Авторами не надано такого обґрунтування.

У зв‘язку з цим потребує додаткового обґрунтування також термін набрання чинності, визначений "Прикінцевими положеннями" законопроекту.

Слід зазначити, що у Верховній Раді України також зареєстровано законопроект про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо справляння рентної плати за видобування бурштину, реєстр. № 4004а), а також прийнятий Верховною Радою України за основу законопроект про видобування
і реалізацію бурштину (реєстр. № 1351-1), з опрацювання яких Комітет визначено головним
, і якими запропоновано дещо інші підходи до регулювання правовідносин у сфері надрокористування щодо видобування бурштину.

Враховуючи спільний предмет правового регулювання запропонованого законопроекту та інших зареєстрованих у Верховній Раді України законопроектів (реєстр. № 4004а та 4006а) було б доцільно їх комплексно доопрацювати з метою визначення єдиного підходу до особливостей надання у користування ділянок надр, що частково втратили промислову значимість в результаті господарської діяльності із видобування бурштину.

Зважаючи на викладене, Комітет рекомендує Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо справляння рентної плати за видобування бурштину, реєстр. № 4005а), внесеного народними депутатами України Лунченком В. В., Єфремовою І. О., Котвіцьким І. О., Денісовою Л. Л.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44