8 лютого 2017 року на засіданні Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради презентовано проект Національної стратегії поводження відходами

фото: http://menr.gov.ua/Проект Стратегії підготовлено міжнародними консультантами у рамках реалізації Програми підтримки зеленої модернізації економіки України та фінансовано Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку (BMZ) й впроваджено  Німецькою організацією технічного співробітництва (GIZ) ГмбХ.

Проект представляв Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак. Міністр поінформував, що зараз триває процедура обговорення проекту Стратегії і Міністерство чекає пропозицій від народних депутатів України – членів Комітету. Міністр наголосив, що стратегія повинна стати базою формування державної політики і це є спільний інтерес як Уряду так і Верховної Ради.

Далі Міністр передав слово для представлення проекту Стратегії експертам – Максиму Барінову (начальник управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону, проект Twinning), Олені Борисовій  (експерт Європейського банку реконструкції та розвитку), Сергію Лук'янчуку (директор департаменту екологічної безпеки та поводження з відходами Мінприроди), які поінформували про загальні цілі Стратегії, керівні принципи та критерії прийняття рішень, базові напрямки та принципи для розроблення актів законодавства, вимоги до планів заходів з  управління відходами.

В обговоренні проекту Стратегії взяли участь народні депутати України – члени Комітету.8 лютого 2017 року на засіданні Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради презентовано проект Національної стратегії поводження відходами

фото: http://menr.gov.ua/

Перший заступник Голови Комітету Анатолій Дирів зазначив, що це не ідеальний документ, але враховуючи те, що ми 25 років не мали стратегії поводження з відходами, це є добрий крок і добрий початок. Також він звернув увагу на те, що на розгляді у Верховній Раді знаходиться близько 15 законопроектів з питань поводження з відходами. Вони містять раціональні пропозиції, які мають знайти своє відображення в Стратегії.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Іван Рибак у своєму виступі звернув увагу на те, що в Україні діє система моніторингу, насамперед звітність щодо обігу вторинної сировини, що законодавчо закріплено. На думку депутата ці позитивні розробки необхідно використати при остаточному доопрацюванні проекту. Також він підкреслив, що в країні існує проблема з виділенням земельних ділянок для полігонів відходів. Проект стратегії не дає відповіді, яким чином буде реалізовуватися будівництво значної кількості нових полігонів, передбачених Стратегією. У своєму виступі І.Рибак запропонував врахувати в Стратегії також положення законодавства, які стосуються поводження з небезпечними відходами, перевезення небезпечних вантажів тощо.

У своєму виступі секретар Комітет Остап Єднак зазначив, що Україна давно чекає такий важливий документ. На сьогодні фактично відсутня державна політика щодо поводження з відходами. Але проект Стратегії не дає відповіді на питання, коли будуть втілені принципи у ній закладені. Депутат рекомендував включити до проекту забезпечення належного обліку відходів, посилення відповідальності за забруднення довкілля відходами, забезпечення контролю. Він запевнив, що Верховна Рада буде і надалі працювати над вдосконаленням законодавства і запропонував вести паралельну роботу над Стратегією і системними законопроектами у цій сфері.

8 лютого 2017 року на засіданні Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради презентовано проект Національної стратегії поводження відходами

фото: http://menr.gov.ua/При обговоренні члени Комітету звернули увагу на відсутність критеріїв оцінки ефективності реалізації стратегії та розрахунків фінансових і матеріальних ресурсів для її запровадження. Стратегія містить незаповнені розділи, на яких в подальшому буде акцентовано окрему увагу. Проект, якій містить більше 600 сторінок, переобтяжений інформаційними матеріалами.  Ці недоліки суттєво ускладнюють розуміння щодо комплексності пропонованих підходів до врегулювання питання поводження з відходами, її стратегічних цілей і задач.

Перший заступник Голови Комітету Анатолій Дирів закликав членів Комітету ознайомитися із проектом Стратегії та надати до нього пропозиції. Також він звернувся і до громадськості взяти активну участь у доопрацюванні проекту. Узагальнені пропозиції від Комітету будуть направлені до Мінприроди.

В цілому загальні цілі, керівні принципи та критерії прийняття рішень, напрямки та принципи для розроблення актів законодавства, вимоги до планів заходів з управління відходами, викладені в проекті Стратегії відповідають основним принципам, викладеним у відповідних директивах Європейського Союзу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44