У Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи триває підготовка до другого читання проекту Закону про стратегічну екологічну оцінку (реєстр. № 3259).

Метою законопроекту є адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу, запровадження стратегічної екологічної оцінки (СЕО) відповідно до підходів, визначених Директивою Європейського Парламенту та Ради ЄС від 27 червня 2001 р. № 2001/42/ЄС та Протоколом про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті». Прийняття Закону передбачено Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом з метою забезпечення імплементації у національне законодавство положень Директив Європейського парламенту та Ради.

Головними завданнями запровадження СЕО визначені:

інтеграція екологічних цілей до документів державного планування;

інтеграція процедур з проведення СЕО в процес підготовки проектів документів державного планування згідно з аналогічними процедурами розвинутих держав, у тому числі Європейського Союзу;

поширення практики СЕО на місцеві програми.

Законопроект визначає сферу застосування стратегічної екологічної оцінки, встановлення порядку її здійснення, механізм проведення транскордонних консультацій, інформування про прийняте рішення,  моніторинг виконання стратегій, планів, загальнодержавних програм, державних цільових програм та програмних документів, які є документами державного планування, а також будь-які зміни до них.

Також вносяться зміни до Земельного кодексу України, законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про державні цільові програми», «Про екологічну експертизу», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про регулювання містобудівної діяльності» з метою забезпечення відповідності положень законопроекту та чинних законів.

При підготовці законопроекту до першого читання Комітет наголошував, зокрема, на необхідності уточнення та уніфікації по всьому тексту термінів, які використовуються, а також визначення, уточнення ключових понять (стратегічна екологічна оцінка, звіт про стратегічну екологічну оцінку, замовник, громадське обговорення, громадські слухання тощо), чіткого визначення процедури проведення СЕО тощо.

До законопроекту надійшли зауваження та пропозиції від народних депутатів України, які наразі опрацьовуються у Комітеті.

При підготовці законопроекту до другого читання також будуть розглянуті зауваження і пропозиції народних депутатів України, які були виголошені при його розгляді на пленарному засіданні.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10