10 квітня  2017 року голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Дзюблик П.В., народні депутати України Арешонков В.Ю., Марченко О.О., Корчик В.А., представники Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я, ВГОІ «Союз Чорнобиль України,  відвідали Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України з метою ознайомлення  зі станом надання спеціалізованої медичної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Народні депутати України відвідали відділення радіаційно індукованої соматичної патології, відділення діагностики для дорослих, ренгологічне відділення, поліклініку, зустрілися з пацієнтами, які перебувають на лікуванні у ННЦРМ.

У ході робочої зустрічі народних депутатів України з керівництвом Національного наукового центру радіаційної медицини  член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук Базика Димитрий Анатолійович  ознайомив з діяльністю  Центру.

Державна установа «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України» (далі ННЦРМ) є головною науково-медичною державною установою країни з мінімізації медичних наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

У 2016 році амбулаторну медичну допомогу у ННЦРМ отримали 15930 пацієнтів – дорослих та дітей. Всього в стаціонарних відділеннях клініки проліковано 9580 пацієнтів, з них у відділеннях для дорослих – 8151 пацієнт (85 %) та у відділеннях для дітей – 1429 пацієнта (15 %). Медичну допомогу отримали 5231 (32,83 %) інвалідів (з них 65 дітей), у яких захворювання пов’язано з впливом факторів аварії на ЧАЕС. Надана допомога 11 учасникам та інвалідам Другої Світової війни.

У ході робочої зустрічі обговорено низку проблем, яка склалася у  ННЦРМ з надання медичної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи через недостатнє фінансування, а саме:

-                  застаріле діагностичне обладнання (останні державні закупівлі 2000 рік);

-                  відсутність магнітно-резонансного та комп'ютерного томографів, сучасного ультразвукового та ендоскопічного обладнання, лабораторного діагностичного обладнання;

-                  відсутність коштів на придбання дороговартісних реактивів та витратних матеріалів;

-                  розпорошення коштів  державної програми «Комплексне медико-санітарного забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

-                  недостатньо коштів на придбання ліків, реактивів, дезінфікуючих засобів, тощо (35% від потреби);

-                  недостатньо коштів на опалення, електропостачання, водозабезпечення, інші комунальні потреби (40% від потреби);

-                  харчування хворих забезпечене лише на 6 грн. 42 коп. на добу.

-                  відсутність коштів на поточний та капітальний ремонт.

 

Було зазначено, що зважаючи на звернення громадських чорнобильських організацій 22 березня  2017 року на засіданні Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за участю представників органів виконавчої влади та профільних організацій було розглянуто питання щодо фінансування  Державної установи «Національний науковий центр радіаційної медицини», за результатами якого прийнято рішення з рекомендаціями органам влади.

Зокрема Комітет рекомендував:

1.               Кабінету Міністрів України, Міністерству охорони здоров’я України, Міністерству фінансів України забезпечити виконання вимог пункту 19 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» щодо відновлення Міністерству охорони здоров’я України бюджетної програми "Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (код 2301490) з обсягом видатків у сумі 61.343,9 тис. гривень.

2.               Кабінету Міністрів України, Міністерству фінансів України при внесенні змін до  Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» передбачити виділення Національній академії медичних наук України додатково цільових коштів для фінансування Державної Установи «Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України» за статтею «охорона здоров’я» - 103 380,0 тис., за статтею «наука» - 6 453,2 тис. грн., а також 613,18 тис. грн. – для додаткового фінансування «Центральної міжвідомчої експертної комісії МОЗ України по встановленню причинного зв’язку хвороб, що привели до інвалідності та смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС» на базі ННЦРМ.

3.               Міністерству фінансів України, Міністерству охорони здоров’я, Національній академії медичних наук України, визначити реальні джерела фінансування експертних комісій по встановленню причинного зв’язку хвороб, інвалідності та причини смерті з впливом наслідків аварії  на Чорнобильській АЕС.

4.               Кабінету Міністрів України, Національній академії медичних наук України під час підготовки проекту Закону України про внесення змін до  Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» передбачити можливість  включення фінансування капітальних видатків на забезпечення надання медичної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи та розвиток матеріально-технічної бази ДУ "ННЦРМ НАМН України" за наступними пріоритетними  напрямками:

завершення проектування та реконструкції Реабілітаційного центру для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 70 000,0 тис. гривень;

придбання медичного лабораторного та діагностичного обладнання для надання медичної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи – 38 000,0 тис. гривень.;

придбання магнітно – резонансного томографа для ДУ "ННЦРМ НАМН України" – 87 000,0 тис. гривень;

придбання медичного лабораторного та діагностичного обладнання для новозбудованого патолого-анатомічного корпусу ННЦРМ - 40 000,0 тис. грн.

Рішення Комітету направлено Кабінету Міністрів України,  Міністерству фінансів України, Міністерству охорони здоров’я України,  Міністерству соціальної політики України, Національній академії медичних наук України, Державній установі "Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України",  ВГОІ "Союз Чорнобиль України",  Соціально-екологічній партії «Союз. Чорнобиль. Україна.» та перебуває на контролі у Комітеті.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44