Метою законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення державного нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення (реєстр. № 9219) визначено розмежування зазначених повноважень, а також повноважень щодо державного енергетичного нагляду (контролю) на ринку природного газу, що має дозволити здійснити перерозподіл та оптимізацію функцій між відповідними центральними органами виконавчої влади, перерозподіл завдань між ними.

Шляхом внесення змін до ряду законодавчих актів передбачається передача низки повноважень від центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці до інших центральних органів, зокрема, до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного гірничого нагляду, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері поводження з вибуховими матеріалами, а також територіальним органам Міністерства внутрішніх справ тощо.

За висновком Комітету з питань інтеграції України до ЄС положення законопроекту регулюються національним законодавством країн-членів ЄС та не підпадають під дію міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції. За висновком Комітету з питань антикорупційної політики законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства. Міндовкілля, Мінінфраструктури повідомили про відсутність зауважень і пропозицій до законопроекту.

До законопроекту наявні зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету з питань бюджету, Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Мінфіну, Держпраці.

За результатами проведеної у Комітеті міжвідомчої наради за участю керівництва та представників Мінекономіки, Міндовкілля, МВС, Міненерго, ДСНС, Держгеонадр, Держпраці, Держпродспоживслужби, Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю її учасники дійшли висновку про необхідність уточнення у тексті законопроекту функцій, що пропонується передати від Держпраці, та відповідних змін до законів України.

Комітет вважає, що врахування зазначених зауважень можливе під час підготовки законопроекту до другого читання.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення державного нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення (реєстр. № 9219) за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44