30 листопада 2023 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. У засіданні, зокрема, взяли участь народні депутати України – члени Комітету, працівники секретаріату Комітету, керівники та представники Міндовкілля, Мінагрополітики, Мінінфраструктури, ДСНС, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Секретаріату Кабінету Міністрів України, громадських організацій.

На початку засідання Комітету до учасників засідання звернувся Міністр навколишнього середовища Литовської Республіки Сімонас Гентвілас (Simonas Gentvilas). У своєму зверненні він окреслив європейські принципи у синхронізації довкіллєвого законодавства та природоохоронних заходів, визначив першочерговість екологічних питань, а також запевнив у готовності до співпраці та необхідних фахових консультаціях з литовської сторони.

Комітет відповідно до предметів відання розглянув та затвердив пропозиції щодо питань, які потребують законодавчого врегулювання, до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік. До Плану пропонується включити пропозиції щодо питань, які спрямовані на адаптацію законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції, пріоритетні законодавчі ініціативи, прийняття яких є необхідними для України у воєнний і післявоєнний періоди, врахувати законопроекти, які опрацьовуються Комітетом до першого читання або готуються до другого читання. Пропозиції Комітету будуть направлені Апарату Верховної Ради України для їх узагальнення.

За результатами розгляду законопроекту про вихід з Угоди про співробітництво в сфері збереження і використання генетичних ресурсів культурних рослин держав –  учасниць СНД (реєстр. № 0234 від 08.11.2023), внесеного Кабінетом Міністрів України, Комітетом прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики подати на розгляд Верховної Ради України пропозицію прийняти його за основу та в цілому як Закон.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення термінології у відповідність із законодавством у сферах містобудівної діяльності та дорожнього господарства (реєстр. № 10182 від 24.10.2023), внесений Кабінетом Міністрів України, та прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування подати на розгляд Верховної Ради України пропозицію прийняти його за основу.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення термінології у відповідність із Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» (реєстр. № 10183 від 24.10.2023), внесений Кабінетом Міністрів України та прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань бюджету подати на розгляд Верховної Ради України пропозицію прийняти його за основу.

За результатами розгляду законопроекту про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо приведення термінології у відповідність із Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» (реєстр. № 10184 від 24.10.2023), поданого Кабінетом Міністрів України, Комітетом прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань правової політики подати на розгляд Верховної Ради України пропозицію прийняти його за основу.

Також на за засіданні Комітету було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з пестицидами і агрохімікатами в Україні (реєстр. № 10207 від 03.11.2023), внесений народним депутатом України Гайду О.В. та іншими народними депутатами України, і прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу даного законопроекту, з урахуванням пропозицій Комітету та відповідно до вимог частини першої статті 116  Регламенту Верховної Ради України.

За пропозицією заступника Голови Комітету О. Криворучкіної Комітетом розглянуто питання про стан виконання Міндовкілля рішень та рекомендацій Комітету щодо: розроблення та затвердження Порядку надання погоджень на проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю); розроблення нормативів відновлення на зелених принципах для реалізації експериментального проекту «Будівництво Каховського гідровузла на р. Дніпро. Відбудова після руйнування Каховської ГЕС».

Комітет вирішив направити лист до Міндовкілля щодо надання інформації про стан виконання рішень та рекомендацій Комітету з порушених питань.



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44