Голова Комітету О.Бондаренко взяв участь у міжнародній конференції «Ukraine Green Recovery Conference», яка тривала 29 та 30 листопада у Вільнюсі (Литовська республіка).

У перший день конференції О.Бондаренко виступив у панельній дискусії «Можливості сталої відбудови України», висвітливши питання «Прогрес України у наближенні до стандартів ЄС щодо зеленої економіки» та зазначивши, що наріжним каменем для зеленої економіки України є поєднання трьох ключових елементів - зеленого переходу, циркулярної економіки та кліматичної політики. Окремо було визначено, що однією зі сходинок на шляху до циркулярної економіки є впровадження європейської системи управління відходами, реформування системи водопостачання, водовідведення, повторного використання стічних вод та моніторингу вод тощо.

Також було поінформовано європейських колег, що в минулому році Верховною Радою України було прийнято рамковий Закон України «Про управління відходами», реформування даної сфери триває і парламентський Комітет з питань екологічної політики та природокористування готується до розгляду законопроектів про відходи упаковки, електронного та електричного обладнання, батарейок та акумуляторів, про відходи видобувної галузі. І саме ці секторальні закони слугуватимуть запровадженню розширеної відповідальності виробника – те, що змусить виробника відповідати за свою продукцію відповідно до принципу «забруднювач платить».

Ознайомившись з литовською моделлю управління відходами О.Бондаренко зауважив, що такий досвід дозволить Україні відносно швидко й успішно перейти до зовсім іншої моделі функціонування системи управління відходів, що разом зі сферою управління водою, реформуванням водовідведення, водоочищення, безумовно, стане запорукою ефективного переходу до циркулярної економіки.

Щодо кліматичної політики О.Бондаренко окреслив , що в цілому кліматична політика має ґрунтуватися на певній базі, якою слугуватиме закон про кліматичну політику, розгляд якого запланований наступного року, а також очікується законодавча ініціатива від Міндовкілля щодо системи торгівлі викидами, за допомогою чого зможемо балансувати між ставкою на CO2 та системою торгівлі викидами, а також запровадити систему, яка дасть експортерам можливість реалізовувати свої товари на європейський та інші ринки, що є вкрай важливим для нашої економіки. Акцентував увагу на тому, що зелена економіка має бути наскрізною – через енергетику, сільське господарство, машинобудування, через всі сфери розвитку нашої країни, над чим ми плідно працюємо та продовжуємо працювати!


30-го листопада конференція пройшла під назвою «Циркулярна економіка для кращого відновлення», яка розпочалася з вітального слова комісара Європейського Союзу з питань охорони довкілля, океанів та рибальства Віргініуса Сінкевичюса, до участі також було залучено підприємства, технічних спеціалістів, неурядові організації та уряд задля обговорення конкретних викликів та промислових рішень, які доступні на ринку, у формі пленарних та секційних засідань.

Разом з заступницею Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталією Козловською та директоркою DG ENV Флорікою Фінк-Хойєр Голова Комітету О.Бондаренко взяли участь у дискусійній панелі «Циркулярна реконструкція України».

Щодо прискорювачів та перешкод для переходу до циклічної економіки в сьогоднішній Україні Голова Комітету О.Бондаренко зазначив, що саме найкращі доступні технології та практики, що дозволять нашій країні відійти від радянського минулого і перейти у більш безпечне та ефективне майбутнє повинні стати основою для післявоєнного відновлення інфраструктури й економіки. Україна має певний рівень підготовки щодо промислового забруднення та управління ризиками. Законодавча база, що охоплює ці сфери, існує в Україні, але необхідно докладати зусиль для подальшого узгодження з acquis ЄС, зокрема шляхом прийняття первинного законодавства, яке зараз відсутнє. У травні 2023 року Парламент ухвалив у першому читанні законопроект про інтегрований екологічний дозвіл та найкращі доступні технології. Існуючі національні ліміти викидів забруднюючих речовин і скидів не відповідають рівням викидів, пов’язаним з найкращими доступними технологіями, викладеним у Директиві про промислові викиди, включно з приблизно 220 великими спалювальними установками. Обов’язкові процедури автоматизованої системи контролю викидів забруднюючих речовин були запроваджені в березні 2023 року для нового обладнання. Однак вони виключають найбільш забруднювальне обладнання радянських часів, і правила набудуть чинності лише через кілька років після закінчення воєнного стану.

Україна розпочинає адміністративну підготовку до узгодження з новим екологічним законодавством ЄС, що випливає з Європейської Зеленої Угоди в сферах циркулярної економіки, захисту біорізноманіття та нульового забруднення. Потрібна подальша робота та адміністративні заходи для впровадження Схеми ЄС з Екологічного Менеджменту та Аудиту та Регламенту ЄС про Екомаркування, а також для адаптації екологічних стандартів і просування екологічних державних закупівель.

Щодо перешкод – О.Бондаренко зауважив, – що єдиною перешкодою для успішного досягнення всіх рівнів циркулярної економіки в України є повномасштабна збройна агресія росії проти України.

Подякувавши організаторам та учасникам «Ukraine Green Recovery Conference» за відмінну організацію та підготовку до конференції, Голова Комітету О.Бондаренко відзначив, що головним досягненням є те, що вперше на міжнародному рівні було розглянуто питання відродження України через призму зеленого відновлення, а саме через призму Європейської трансформації  European Green Deal та стандарти зеленої економіки ЄС.

Країна продовжує нести зобов’язання, взяті відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС, Паризької конвенції про зміну клімату й інших важливих міжнародних угод та одночасно закликає всіх партнерів долучитися до зеленого відновлення України, яке дасть значний поштовх не тільки економіці України та добробуту її громадян, але й подальшому розвитку економіки всієї Європи!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44