01.12.2023 року під головуванням Заступника голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування Олени Криворучкіної відбулося чергове засідання Робочої групи з питань розробки законодавчих ініціатив щодо імплементації в українське законодавство норм і рекомендацій ЄС у сфері екологічного контролю, екологічної шкоди та екологічної відповідальності. На засіданні були присутні близько 50 осіб, включаючи представників таких міжнародних організацій, як ОЕСР (OECD), ІМПЕЛ (IMPEL Network), ОБСЄ (OSCE) та ПРООН (UNDP).

Основними питаннями, які обговорювались  на засіданні, були  проект Закону України «Про державний екологічний контроль» (№3091) та його відповідність рекомендаціям Організації Економічної Співпраці і Розвитку (ОЕСР), пропозиції по внесенню змін/доповнень до діючого законодавства у сфері природоохоронної діяльності за результатами роботи міжнародного експерта.

Під час засідання Робочої групи виступив керівник довкіллєвого напрямку ОЕСР (OECD) Кшиштоф Міхалак (Krzsysztof Michalak), який висловив підтримку Україні та діяльності Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування щодо захисту довкілля та імплементації європейського законодавства в українське природоохоронне законодавство.

Він також представив експерта ОЕСР та ІМПЕЛ (IMPEL Network) Саймона Бінгхема (Simon Bingham), який на замовлення ОЕСР за останній місяць провів аналіз відповідності поданого законопроекту рекомендаціям ОЕСР. Під час презентації експерт Саймон Бінгхем (Simon Bingham) представив результати аналізу, збіжності та розбіжності законопроекту рекомендаціям ОЕСР та умовам кількох євродиректив.


За результатами презентації відбулася жвава дискусія експерта з членами Робочої групи та представниками громадських організацій, зокрема Європейської Бізнес Асоціації, Екологія.Право.Людина та іншими.

Заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко висловила підтримку спільній роботі міністерства і комітету ВРУ з міжнародними партнерами для пришвидшення імплементації норм європейського законодавства та приведення законодавства про екологічний контроль у відповідність до вимог і рекомендацій ЄС.


Підтримку вказаним ініціативам також висловили Перший заступник Дмитро Заруба та Директор департаменту Держекоінспекції Максим Железняк.

 


За результатами зустрічі було прийнято наступні рішення:

1.      Запропонувати зацікавленим особам, представникам державних установ, громадських організацій, професійної довкіллєвої спільноти надіслати до Секретаріату Еко-Комітету або на офіційну електронну пошту Голови робочої групи Криворучкіної О.В. до 15.12.2023 р. свої обгрунтовані зауваження і пропозиції до запропонованої редакції законопроекту.

2.       Доручити членам Робочої групи після отримання всіх зауважень та пропозицій спільно з експертами та юристами підготувати у формі порівняльної таблиці зміни, які необхідні для відповідності рекомендаціям Організації Економічної Співпраці і Розвитку та відповідності законодавству ЄС у сфері екологічного контролю та екологічної відповідальності.

3.       По результатам зведеної порівняльної таблиці по пункту 2 провести презентацію результатів роботи Робочої групи по законопроекту «Про державний екологічний контроль» та про законодавчі ініціативи, які потрібно забезпечити для приведення норм і принципів екологічної відповідальності та умов застосування в ЄС для їх імплементації в українське законодавство.

Результати роботи Робочої групи по проекту Закону України «Про державний екологічний контроль» будуть використані для розгляду вказаного питання на засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування та подальшого прийняття рішення Верховною Радою України.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44