Голова Комітету та народні депутати України – члени Комітету взяли участь у Міжнародному форумі "United for Nature. Agenda for Ukraine", що покликаний стати продовженням конференції “United for Justice. United for Nature”, яка відбулася в Києві у жовтні 2023 року.

На цьому заході провідні експерти, представники як українських, так і міжнародних організацій, дипломатичних представництв, бізнес-спільноти, екологічних громадських об’єднань та державні службовці зосередилися на обговоренні найактуальніших проблем навколишнього природного середовища та кліматичних викликів.

Початок Форуму відзначився виступами Єврокомісара Віргініюса Сінкевічюса, Голови Офіса Президента України Андрія Єрмака, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Міністра захисту довкілля України  та природних ресурсів Руслана Стрільця.

Форум охопив такі ключові панелі:

Виклики переговорного процесу щодо вступу України до ЄС в рамках зеленого кластеру;

Кліматична політика та фінансування зеленого переходу в Україні;

Природні ресурси та біорізноманіття;

Реформа управління відходами як підґрунтя запровадження кругової економіки;

Декарбонізація видобувної галузі;

Цифровізація довкілля;

Презентація реформи Державного екологічного контролю.

 

Голова Комітету Олег Бондаренко разом з Координатором проекту Європейського Союзу з розвитку циркулярної економіки України Володимиром Бужаном, заступницею Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталією Козловською, заступницею голови Київської ОВА Лесею Карнаух і директором КП «Зелене місто» Тарасом Калужним взяв участь в панелі щодо реформування управління відходами.

У своєму виступі Голова Комітету поділився складним шляхом прийняття Рамкового Закону України «Про управління відходами», який набрав чинності 9 липня 2023 року, а також важливими законопроектами які спільними зусиллями Міндовкілля, Мінінфраструктури, громадськості, бізнесу та парламентського Комітету, предметно й активно обговорюються на робочих групах та плануються до розгляду й прийняття Верховною Радою України з метою повноцінного реформування сфери відходів. Це свідчить про розпочатий Україною процес розбудови системи управління відходами, спрямований на підтримку бізнес-моделі, при якій перевага надається повторному використанню ресурсів, поновленню матеріалів, збільшенню термінів експлуатації товарів, замінності комплектуючих і їх переробці, в чому корисним є досвід Німеччини, Швейцарії, Австрії та інших країн, які вже мають вагомі результати і 20-30 річний досвід реформування сфери відходів.

За даними Міндовкілля в Україні перероблялося лише 5,6% твердих побутових відходів, 1,4% – спалювалось, решта – відправлялась на полігони та сміттєзвалища. Реформа системи управління відходами змінює правила: запроваджує ієрархію управління відходами, проводить децентралізацію функцій, оновлює дозвільну систему, встановлює нові стандарти експлуатації полігонів, створює фінансові інструменти для розвитку інфраструктури.

Наприкінці свого виступу Голова Комітету закликав всіх учасників Форуму долучатися до досягнення спільної мети – зменшення захоронення відходів, створення нової сфери – їх переробки, та до припинення забруднення України!

Висловивши слова подяки присутнім за глибоку стурбованість станом довкілля та готовність здійснювати рішучі кроки на шляху до зеленої трансформації і впровадження кліматичної політики, Голова Комітету відзначив, що масштабність такого заходу саме на початку року є свідченням про успішність і можливість досягнення запланованих змін в сфері захисту довкілля в 2024 році!


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44