Національний науковий центр "Харківський фізико - технічний інститут", у тому числі ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів, піддавався 74 ударам з боку російських військ протягом 6 місяців — з початку березня до середини вересня 2022 року.

Ворожими обстрілами було пошкоджено споруди та знищено унікальне обладнання Інституту. Найбільша кількість ударів була завдана саме по будівлям, де розташовані сховище ядерного матеріалу та експериментальна зала ядерної установки.

Експертиза встановила, що руйнування будівлі установки могло призвести до пошкодження або руйнування елементів активної зони, викид радіоактивних часток у повітря і спричинити екологічну катастрофу. У найгіршому сценарії забруднення внаслідок такого викиду могло розповсюдитися в радіусі 10 кілометрів.

Як свідчать відомості російських медіа, вищому політичному і військовому керівництву російської федерації, як до початку російської агресії, так за весь період обстрілів Інституту, було достеменно відомо про місцерозташування у Харкові ядерного об’єкту, який не може бути об'єктом нападу, руйнація якого може призвести до тяжких наслідків та, як наслідок, екологічної катастрофи – екоциду.

Матеріали кримінального провадження свідчать, що атаки не були випадковими - це була заздалегідь спланована операція з розробленням детального плану вогневого ураження м. Харкова, у тому числі цивільного об’єкту та об’єкту критичної інфраструктури - ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів» та сховища ядерних матеріалів, які діють на базі Харківського фізико - технічного інституту та перебувають під особливим захистом як національного так і міжнародного гуманітарного законодавства.

Слідчим відділом Служби безпеки України в Харківській області, за процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Харківської обласної прокуратури, 13.02.2024 повідомлено про підозру командувачу Західного військового округу ЗС рф генерал-полковнику Журавльову О.О., який керував знищенням Інституту, командувачу 6-тою армією військово-повітряних сил і протиповітряної оборони генерал-майору Маковецькому О.В., командувачу 6-тою загально-військовою армією генерал-лейтенанту Єршову В.М., командиру 45-тою артилерійською бригадою великої потужності полковнику Пілюкову П.Г. та командиру 79-тою гвардійською реактивною артилерійською Новозибківською бригадою полковнику Геращенку Є.Ю., за фактом вчинення умисних дій, з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, що призвели до тяжких наслідків, у веденні агресивної війни, у порушенні законів та звичаїв війни та у вчиненні дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу – екоцид, за ознаками вчинення злочинів, передбачених за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437, ч. 1 ст. 438, ст. 441, ч. 3 ст.110 Кримінального кодексу України.

До речі, це буде перший у світі випадок кримінального переслідування за злочин екоциду, вчинений під час війни.

Нагадаємо, що відповідно до статті 441 Кримінального кодексу України екоцидом є масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу, яке караються позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.

Верховна Рада України під час воєнного стану приділяє особливу увагу розробці та прийняттю законодавства, спрямованого на підсилення і забезпечення відповідальності за злочини проти людства та проти довкілля.

Переконані, що за всі злочини, скоєні проти довкілля російським агресором, завдяки діяльності правоохоронних органів та Спеціалізованої екологічної прокуратури буде забезпечено невідворотність покарання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44