щодо охорони атмосферного повітряКомітет рекомендує прийняти у першому читанні про внесення змін до деяких законодавчих актів України

(щодо охорони атмосферного повітря) (реєстр. № 3130)

 

На своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 16 квітня 2014 р. розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони атмосферного повітря)» (реєстр. № 3130 від 07.02.2014р.) (доопрацьований), внесений народними депутатами України Головком В.А., Аваковим А.Б., Котеляк Л.Л., Лунченком В.В.

Метою законопроекту, як зазначили автори, є забезпечення зниження забруднення та підвищення якості атмосферного повітря, наближення законодавства України цієї сфери до законодавства ЄС.

У проекті передбачається внесення змін до законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про охорону атмосферного повітря».

Було зауважено, що Кабінетом Міністрів України законопроект підтримується, за умови врахування ряду пропозицій:

-          виключити із законопроекту (зміни до статті 1 Закону України «Про охорону атмосферного повітря») деякі нові терміни, оскільки вони в тексті законопроекту та в Законі, до якого вносяться зміни, не вживаються;

-          термінологію законопроекту необхідно узгодити з термінологією чинних нормативно-правових актів та актів законодавства Європейського Союзу;

-          викласти деякі пункти законопроекту у більш доступній формі;

-          вилучити з законопроекту положення, що спричиняють дублювання норм в Законі України «Про охорону атмосферного повітря».

Кабінет Міністрів України також зауважив, що законопроект у запропонованій редакції не розширює коло обов‘язків підприємств, установ, організацій та фізичних осібпідприємців щодо охорони атмосферного повітря, позитивно не вплине на його якість та не повною мірою враховує положення Директиви 2008/50/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС від 21 травня 2008 р. «Про якість атмосферного повітря і заходи з його очистки».

Міністерство екології та природних ресурсів України зазначає, що проект закону потребує значного доопрацювання, оскільки запропоновані зміни дублюють норми законодавства та носять загальний характер.

Мінприроди України вважає, що законопроект в запропонованій редакції не розширить обов’язки підприємств, установ, організацій та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності щодо охорони атмосферного повітря, не забезпечить зниження забруднення атмосферного повітря і ніяк не вплине на якість атмосферного повітря. У зв’язку з цим, Мінприроди України вважає, що законопроект  в першому читанні доцільно повернути на доопрацювання.

Міністерство охорони здоров‘я України висловилося за  доопрацювання законопроекту.

Головне науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України висловило до законопроекту аналогічні до вже зазначених зауваження. За узагальнюючим висновком Головного науково-експертного управління: за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням наведених зауважень.

Враховуючи викладене, Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти у першому читанні запропонований законопроект.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 11:47
15 травня 2024 18:08
15 травня 2024 10:44
14 травня 2024 14:52
10 травня 2024 17:44
09 травня 2024 18:08
09 травня 2024 17:28
06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05