Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув проекти Законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності, родючості ґрунтів (реєстр. № 4356 від 31.03.2016), внесений народними депутатами України Дирівим А.Б., Дзюбликом П.В., Заболотним Г.М. та Рибаком І.П. та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності, родючості ґрунтів (реєстр. № 4356-1 від 12.04.2016 (альтернативний)), внесений народними депутатами України Гуляєвим В.О. та Кривошеєю Г.Г.

Основною метою прийняття законопроекту (реєстр. № 4356), на думку авторів законодавчої ініціативи, є внесення до актів законодавства змін, що випливають з пунктів 2, 9 постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» стосовно покладання функції із здійснення державного нагляду (контролю) в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності, родючості ґрунтів на Державну екологічну інспекцію та встановленню її повноважень.

Проектом Закону пропонується внести зміни до Земельного кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України «Про охорону земель», «Про державний контроль за використанням та охороною земель»,  «Про землеустрій» та інших законів України.

Законопроект (реєстр. № 4356) передбачає внесення змін до законодавчих актів України у зв’язку з ліквідацією Державної інспекції сільського господарства України та передачею функцій із здійснення державного нагляду (контролю) в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності, родючості ґрунтів до Державної екологічної інспекції.

Головне науково-експертне управління України, підтримуючи прийняття законопроекту (реєстр. № 4356) за основу у першому читанні, одночасно звертає увагу на те, що Державна екологічна інспекція України відповідно до статті 142 Земельного кодексу України має назву «центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів». Таку назву й слід використовувати у відповідних змінах до статей 143, 168, 190 Земельного кодексу України.

Комітет зазначає, що прийняття проекту Закону (реєстр. № 4356) дасть можливість Державній екологічній інспекції виконувати покладені функції із здійснення державного нагляду (контролю) в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності, родючості ґрунтів та реалізувати права громадян на чисте довкілля та збереження природних ресурсів держави.

Метою законопроекту (реєстр. № 4356-1), як зазначено у Пояснювальній записці до нього, є надання повноважень органам місцевого самоврядування функцій щодо здійснення державного у контролю за охороною навколишнього природного середовища, шляхом внесення відповідних змін у діюче законодавство України.

Проектом Закону (реєстр. № 4356-1) передбачено внесення змін до Земельного кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України «Про охорону земель», «Про державний контроль за використанням та охороною земель», «Про охорону навколишнього природного середовища» та «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині передачі органам місцевого самоврядування функцій з державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Проектом Закону пропонується вилучити статтю 14-2 Земельного кодексу України, статтю 7 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», і  статтю 17-1 Закону України «Про охорону земель», тобто вилучити із системи державного контролю у відповідній сфері повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. Відповідно у законодавстві утвориться прогалина, оскільки проектом не передбачено передачі вилучених функцій державного контролю на інший орган, що негативно позначиться на довкіллі у цілому.

Законопроект (реєстр. № 4356-1) порушує багато питань, що не є предметом правового регулювання цього Закону, наприклад питання наділення виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі охорони навколишнього природного середовища повноваженнями охорони і державного контролю за атмосферним повітрям, водою, лісами, рослинним і тваринним світом, відходами та іншими повноваженнями (зміни до статті 19 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»). 

Також Комітет зазначає, що альтернативним законопроектом взагалі не врегульовано питання щодо передачі повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі, який з метою оптимізації системи центральних органів виконавчої влади ліквідовується та функції із здійснення державного нагляду (контролю) в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності, родючості ґрунтів передаються до Державної екологічної інспекції (пункт 2 постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»).

Враховуючи викладене, Комітет вирішив Рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності, родючості ґрунтів (реєстр. № 4356 від 31.03.2016), внесеного народними депутатами України Дирівим А.Б., Дзюбликом П.В.,  Заболотним Г.М. та Рибаком І.П., за основу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 травня 2024 17:44
09 травня 2024 18:08
09 травня 2024 17:28
06 травня 2024 11:37
03 травня 2024 14:54
26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37