Інформація щодо Чорнобильської АЕС

Лінія, яка живить ЧАЕС та місто Славутич знову пошкоджена окупантами після того, як ремонтна бригада Укренерго відремонтувала її.

Вчора, 13 березня, ремонтна бригада «Укренерго» відремонтувала високовольтну лінію електропередачі, яка живить Чорнобильську АЕС та місто Славутич.

О 19:07 лінію поставили під напругу та почали відновлення енергоживлення інфраструктури ЧАЕС та міста Славутич. Однак завершити ці роботи не вдалося, тому що окупанти невдовзі знову пошкодили лінію.

Ремонтна бригада НЕК «Укренерго» вимушена знову їхати на окуповану територію поблизу Чорнобильської АЕС, шукати та ліквідовувати нове пошкодження. 

«Укренерго» наголошує, що Чорнобильська АЕС є важливим об’єктом, який не може залишатися без надійного енергоживлення. Також від лінії, що живлять атомну станцію, залежить електропостачання мешканців міста Славутич. Тому безперешкодний і швидкий допуск ремонтних бригад «Укренерго» до цієї лінії для проведення оглядів та ремонтів є вкрай важливим не лише для українських споживачів, але й для Європи в цілому. Адже це допоможе уникнути повторної катастрофи на Чорнобильській АЕС та зберегти життя і здоров’я людей, що можуть стати її жертвами.


Про радіаційну ситуацію в Зоні Відчуження в районі пожежі.

За доповідю генерального директора ДСП "Екоцентр" Сергія Кірієва станом на 12.03.2022 за даними NASA FIRMS, що доступні за посиланням   https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/, 11 березня 2022 року в межах зони відчуження було зафіксовано 4 новоутворені осередки займання.

За даними супутникових знімків Sentinel-2 європейського космічного агентства (ESA) осередки займання мають такі характеристики:

-        район к.п.н.Поліське - 0,02 кв.км;

-        район к.п.н.Бобер - 3,8 кв.км;

-        район к.п.н.Стечанка - 0,3 кв.км;

-        район к.п.н. Рудня-Вересня - 0,25 кв.км.

За даними NASA FIRMS пожежі в районі к.п.н.Стечанка збільшилися в розмірі до 2 кв.км, а в районі к.п.н.Бобер до 10 кв.км.

Ймовірно займання сталося внаслідок збройної агресії Російської Федерації, а саме потрапляння снаряду або навмисного підпалу. З тих самих причин та враховуючи працювання в умовах воєнного стану пункти АСКРС не можуть виконувати свої функції в повному обсязі, як і персонал ДСП "Екоцентр". Відповідно до Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій критерії пожежі в Зоні Відчуження не повинні перевищувати обсяги 0,05-0,2 кв.км, але наявний стан площі пожеж перевищує ці показники в десятки разів.

З точки зору радіаційних ризиків, зафіксованих автоматизованою системою контролю радіаційного стану (АСКРС) в 39 пунктах, особливу небезпеку становлять існуючі пожежі на територіях зі значними рівнями забруднення радіонуклідів та у місцях розташування інфраструктури поводження з радіоактивними відходами у межах 10- кілометрового радіусу навколо ЧАЕС.

 

Інформація щодо Запорізької АЕС

Інформація щодо Запорізької АЕС станом на 14.03.2022.

Запорізька АЕС та місто Енергодар все ще перебувають під контролем російських військових формувань.

Поточний стан енергоблоків без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті (№ 1 та № 6), решта – зупинені.

Дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені.

Незалежний регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику ЗАЕС наразі не здійснюється, але Держатомрегулювання перебуває на постійному зв’язку із ЗАЕС.

Офіційний сайт Запорізької АЕС досі не працює.

За інформацією керівництва ЗАЕС:

- оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації;

- відбувається постійна ротація як оперативного, так і денного персоналу;

- автоматизована система радіаційного контролю АЕС та автоматизована система контролю радіаційного стану в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі, змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано;

- на майданчику ЗАЕС та прилеглій території продовжують знаходити та знешкоджувати небезпечні предмети, що опинилися там в результатів обстрілу ЗАЕС російськими військовими.

За інформацією НАЕК "Енергоатом", російські військові підірвали частину боєприпасів на майданчику захопленої Запорізької атомної електростанції біля руїн учбово-тренувального центру та енергоблоку №1. І планують далі здійснювати підриви на найбільшому ядерному об'єкті Європи".

Зазначається, що під час вибухів персонал залишав робочі місця.

На майданчику ЗАЕС перебувають представники державної корпорації з атомної енергії РФ «Росатом», але експлуатація АЕС здійснюється персоналом Запорізької АЕС.

На даний момент на Запорізькій АЕС присутні 11 представників Росатому. Очевидно, що підриви боєприпасів на майданчику станції здійснюються за їхньою безпосередньою участю. Отже виходить, що Росатом теж бере участь у цьому тероризмі.

Всі встановлені міжнародні правила і вимоги ядерної та радіаційної безпеки порушуються цим концерном.

Чи змінився радіаційний фон на території Запорізької АЕС після вибухів, наразі невідомо.

Україна звертає увагу МАГАТЕ та країн - членів ядерного клубу на катастрофу, яку приготувала росія всій планеті!


Про ЯПУ «Джерело нейтронів»

Станом на 14.03.2022 року ситуація на ядерній підкритичній установці залишається без змін, а саме:

- ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин» з 24.02.2022);

- відновлено електропостачання систем/елементів, важливих для безпеки;

- радіаційна обстановка на майданчику в межах норми;

- персонал продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бомбардувань та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки.

Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування може призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 липня 2024 15:44
28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57
10 червня 2024 16:56
08 червня 2024 08:00
07 червня 2024 16:09