Сьогодні, 22 березня, міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день водних ресурсів (Міжнародний день води).

Цей міжнародний день, запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році задля привернення уваги до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.

Цього року відзначення Дня води присвячується надзвичайно актуальній темі «Підземні води». «Підземні води непомітні, але їх вплив видно усюди. Це свого роду прихований скарб, який збагачує наше життя», — йдеться на офіційному ресурсі World Water Day.

Комітетом з питань екологічної політики та природокористування неодноразово в мирний час наголошувалось на необхідності зберегти водні ресурси, зокрема і підземні джерела.

Без води неможливе існування жодної з відомих форм живих істот - рослин, тварин, бактерій і інших. Людина також не може прожити без води. Наше тіло на 80% складається з цієї унікального речовини, у водному середовищі відбуваються всі обмінні процеси в організмі, тож від кожного з нас залежить яким буде наше майбутнє.

Надмірний водозабір з річок може призвести до їх зникнення. Наприклад, на сьогодні підприємство "Вода Донбасу" потерпає не лише від військового конфлікту, а й від маловоддя, оскільки з басейну річки Сіверський Донець доводиться відбирати до 40% води, тоді як за дослідженнями вчених екологічно безпечною часткою є не більше 10%.

І у військовий час не забуваємо, що вода є нашим найдорожчим ресурсом, що потребує відповідального та раціонального використання. Одна з головних проблем - це забезпечення чистою та безпечною для споживання водою. Із таким завданням час від часу стикаються військові, а також цивільні особи під час стихійних лих та воєнних дій. Встановлення надійного доступу до чистої води є одним із перших кроків у виживанні за польових умов.

Якщо у вас є велика пляшка або контейнер і сорочка, ви можете зробити елементарний фільтр для води. Накрийте вузький кінець пляшки смужкою тканини і міцно закріпіть на місці (за потреби можна утримувати). Відріжте дно пляшки і переверніть її так, щоб вузький кінець був спрямований вниз. Наповніть пляшку шаром дрібної гальки або гравію, шаром крупного піску та шаром дрібного піску, кожен товщиною близько двох сантиметрів. Решту пляшки наповніть водою і дайте їй просочитися через кожен шар, і, нарешті, сорочку. Відфільтрована вода не буде ідеально очищена до мікробного рівня, але вона буде набагато чистішою, ніж була раніше.

Сьогодні, середні і малі річки України стали додатковим захисним бар’єром на шляху окупантів.

Віримо у Збройні сили України та дбаємо про довкілля, яке допомагає нищити ворога!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18