З 1961 року 23 березня під егідою ООН проходить Всесвітній день метеорології. Цього дня 1950 року набула чинності Конвенція про започаткування Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО). У 1960 році ВМО обрала цю дату для підвищення обізнаності широкої громадськості про роботу Національних гідрометеорологічних служб, а також поглиблення розуміння її значущості. 23 березня у світі вважається професійним святом метеорологів.

Коли розпочалась війна, відомості про погоду набули воєнного значення. У наш час активно працюють військові метеорологи – фахівці, які мають урахувати погодні умови для найефективнішого застосування зброї та техніки проти російських окупантів. Від точності їх прогнозу залежить не одне життя. Це люди, котрі не мають права на помилку.

Військові льотчики виконують свої бойові завдання на висотах від декількох метрів до кількох десятків кілометрів над поверхнею землі, військові моряки – на відстані від сотень і навіть тисяч кілометрів від пункту постійної дислокації, а атмосфера складний багаторівневий та багатовекторний організм, значення роботи військового метеоролога важко переоцінити. І саме від рекомендації фахівця гідрометеорологічної служби залежить чи відбудуться польоти та виходи кораблів у море у визначений час і наскільки вони будуть ефективними.

У цей скрутний час ми маємо підтримку міжнародних метеорологічних організацій. Так, великий постачальник метеорологічних даних для західних та інших урядів EUMETSAT (Європейська організація з експлуатації метеорологічних супутників, міжурядова організація, що базується в Німеччині) призупинив співпрацю з РФ на тлі побоювань щодо використання даних про погоду для планування біологічних чи хімічних атак. EUMETSAT керує технічною інфраструктурою, яка дозволяє поширювати дані з численних супутникових каналів, у деяких випадках майже миттєво серед одержувачів.

За інформацією агентства Reuters, спеціальна рада держав-членів 22.03.2022 EUMETSAT вранці прийняла рішення негайно призупинити дію ліцензій російських користувачів та двосторонньої угоди про співпрацю з провідним агентством, включаючи весь обмін даними та навчання. Раніше щонайменше ще три організації в Європі припинили обмін даними з РФ. Причиною є ризик використання метеорологічних даних у військових цілях, у тому числі для планування хімічних та біологічних атак, заборонених міжнародним правом.

Хеміш де Бреттон-Гордон, експерт із хімічної зброї та запрошений науковий співробітник британського Кембріджського університету, також зазначив, що дані про погоду "абсолютно важливі" під час застосування хімічної та біологічної зброї.

Минулого тижня Європейський центр середньострокових прогнозів погоди (ECMWF), який використовує дані від EUMETSAT та інших постачальників через суперкомп’ютери для створення прогнозів погоди, які вважаються золотим стандартом галузі, заявив, що негайно припинив надходження атмосферних і кліматичних даних до РФ, вторгнення якої в Україну змусило деякі наукові агенції вибирати між їхнім духом відкритого обміну науковими даними та ризиком надання інформації, яка може бути використана для нападу на цивільне населення.

Дякуємо нашим міжнародним партнерам за підтримку і сподіваємося на плідну подальшу співпрацю в майбутньому. Бажаємо наснаги нашим метеорологам та успіху у їхній праці у цей буремний час.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30