Інформація щодо Чорнобильської АЕС

Станом на 25.03.2022 всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об’єкти, що знаходяться у зоні відчуження, залишаються під контролем військових країни-агресора.

Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території Зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів неможливий.

Інформація, що отримується від ДСП «Чорнобильська АЕС», свідчить про те, що оперативним персоналом забезпечується підтримка параметрів безпеки об’єктів на майданчику цієї станції в межах нормативних значень. Водночас російські військові продовжують грубо порушувати вимоги радіаційної безпеки та санітарно-пропускного режиму на підприємстві та в Зоні відчуження, що призводить до погіршення стану радіаційної обстановки на майданчику.

Більш того, саме зараз ворог намагається захопити місто Славутич та здійснює обстріл блок-постів. В м. Славутич проживає персонал, що працює на об’єктах ДСП «Чорнобильська АЕС», а також на об’єктах та підприємствах, що розташовані в зоні відчуження.

Ситуація, що склалася, ставить під загрозу життя та здоров’я працівників ДСП «Чорнобильська АЕС» та членів їх сімей, створює суттєвий психологічний та моральний тиск на оперативний персонал, який зараз забезпечує ядерну та радіаційну безпеку об’єктів на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», та унеможливлює його ротацію. 

В межах зони відчуження продовжують фіксувати осередків займання за даними супутникових знімків Sentinel-2 європейського космічного агентства (ESA).

 

Про ЯПУ «Джерело нейтронів»

За інформацією експлуатуючої організації (ННЦ ХФТІ) станом на 16:00 25.03.2022 ситуація на ЯПУ «Джерело нейтронів» залишається без змін:

- ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин» з 24.02.2022);

- оперативний персонал контролює стан ЯПУ «Джерело нейтронів»;

- зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів» відсутнє, через постійні обстріли прилеглої території відновлення електропостачання наразі неможливе;

- радіаційна обстановка на майданчику в межах норми;

- персонал продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки.

Ймовірність нових пошкоджень дослідницької ядерної установки залишається доволі значною через постійні обстріли району розташування ЯПУ «Джерело нейтронів». З цієї ж причини досі не вдалося здійснити заходи із знешкодження вибухонебезпечного предмета (попередньо класифікованого як нерозірваний реактивний снаряд «Смерч»), який був виявлений в безпосередній близькості до установки.

Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування та / або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

 

Позиція WENRA щодо стану безпеки Запорізької АЕС та часткової втрати зовнішнього електропостачання.

Western European Nuclear Regulators' Association (WENRA) проаналізувала ситуацію із часткової втрати зовнішнього електропостачання Запорізької атомної електростанції, внаслідок військових дій у регіоні. 

У своїй заяві WENRA підкреслює, що військові дії поруч з ядерним об’єктом можуть призвести до неочікуваних наслідків для безпеки ядерних установок, зокрема, значно послаблюється надійність постачання електроенергії до майданчика Запорізької АЕС через пошкодження та часткову втрату зовнішніх ліній електропередачі. У свою чергу, втрата електропостачання реакторних установок та басейнів витримки відпрацьованого палива може призвести до вкрай негативних наслідків для забезпечення ядерної безпеки ядерних установок Запорізької АЕС.

У зв’язку із цим, WENRA сформувала технічну групу, яка провела оцінку рівня безпеки Запорізької АЕС у ситуації військових дій. Ця технічна група складається з експертів від WENRA, організацій технічної підтримки (Національний інститут радіаційного захисту Чеської Республіки та Інститут радіаційного захисту та ядерної безпеки Франції), експертів з Генерального директорату з енергетики та Спільного дослідницького центру з Європейської комісії.

Результати оцінки засвідчили, що наявність альтернативних засобів підтримки електропостачання (аварійні дизельні генератори) АЕС дає впевненість у тому, що навіть при втраті всіх зовнішніх джерел живлення, ситуація не була б критичною.

Разом з цим, у повідомленні WENRA зазначено щодо необхідності:

 - забезпечити невідкладний ремонт двох пошкоджених ліній електропередач 750 кВ Запорізької АЕС;

 - гарантувати фізичну цілісність ліній електропостачання всіх чотирьох діючих АЕС України;

 - здійснити поставки палива та інших витратних матеріалів, запчастин для аварійних дизель-генераторів усіх чотирьох діючих українських АЕС».

 

Засідання ENSREG за участі МАГАТЕ, WENRA, HERCA, Держатомрегулювання та країн спостерігачів.

24 березня 2022 року відбулось чергове засідання Європейської групи високого рівня з ядерної безпеки та поводження з відходами Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG) за участі МАГАТЕ, WENRA, HERCA, Держатомрегулювання та країн спостерігачів.

У рамках заходу, учасників було проінформовано щодо суттєвого погіршення стану забезпечення ядерної та радіаційної безпеки ядерних установок та об’єктів використання ядерної енергії України в умовах повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України, представлено результати проведеного Держатомрегулюванням аналізу дотримання/недотримання фундаментальних принципів та загальних вимог безпеки МАГАТЕ.

Також Україною констатовано, що більше немає можливості у повному обсязі забезпечити дотримання експлуатуючими організаціями та іншими ліцензіатами вимог ядерної та радіаційної безпеки, та зниження рівня регулюючого контролю.

Виконуючим обов’язки Голови Держатомрегулювання Олегом Коріковим було передано заяву з боку України до ENSREG та всієї європейської спільноти щодо необхідності реалізації невідкладних та рішучих дій, з метою забезпечення безпеки ядерних установок України за поточних обставин та,  запровадження з цією метою механізмів ефективної та дієвої міжнародної підтримки з боку МАГАТЕ та інших міжнародних організацій та партнерів.

Усі сторони-учасники виявили рішучу підтримку Україні щодо протидії збройній агресії російської федерації та готовність до подальших дій із сприяння по відновленню належного рівня ядерної та радіаційної безпеки на ядерних установках та інших об’єктах використання ядерної енергії, які зазнали впливу в результаті військових дій на території України, їх військового захоплення і руйнування.

Організатори засідання ENSREG поінформували учасників щодо виключення Республіки Білорусь зі складу спостерігачів ENSREG, а також щодо невизначеності перспектив подальшої співпраці з цією країною.

Натомість, запропоновано розглянути питання щодо включення України до складу повноправних членів ENSREG.

 

Інформація щодо діючи атомних електростанцій України

Станом на 10:00 25 березня 2022 року всі чотири діючі атомні електростанції України стабільно виробляють електричну енергію. Їхня сумарна поточна потужність забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

В умовах воєнного стану та повномасштабної війни з росією НАЕК «Енергоатом» визначив виключну пріоритетність питань безпеки ядерних установок над усіма іншими. Тому основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень і будівель електростанцій, периметри захищених зон та прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон перебувають під посиленим наглядом і контролем.

Запорізька АЕС і місто Енергодар захоплені окупантами та вже 21-шу добу контролюються військовими формуваннями рашистів. Проте всі 6 енергоблоків ЗАЕС обслуговуються українським персоналом, зміни мають можливість ротації. Формально окупанти не втручаються в роботу АЕС, але вони змусили персонал всі технічні рішення погоджувати з їхнім командиром. Всіх працівників станції по прибутті на неї ретельно перевіряють озброєні загарбники. Поки персонал не має можливості спокійно працювати й повноцінно відпочивати (а це неможливо в умовах окупації), ядерна та радіаційна безпека – під загрозою.

У місті-супутнику станції значно побільшало військових, зокрема і «поліціянтів» та омоновців, завдання яких – придушувати мирні зібрання. Майже з усіх адмінбудинків окупанти познімали прапори України. Крім того, вони посилюють інформаційно-психологічний тиск на людей, проводять масовану агітаційну роботу, намагаючись схилити населення Енергодару на свій бік. Містяни ж у відповідь продовжують посилати загарбників услід за російським воєнним кораблем.

Через фактичну блокаду Енергодару, як і раніше, спостерігаються проблеми з пальним, поставкою продуктів харчування та ліків першої необхідності. Вже шосту  добу окупанти утримують викраденого першого заступника міського голови Івана Самойдюка, який координував гуманітарні вантажі до міста і не погодився на співпрацю з ворогом.

Попри всі складнощі місто, його жителі та ЗАЕС – тримаються.

РоSSіяни вкотре вдаються до дезінформування міжнародних інституцій, зокрема міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ). Крім фейкових сюжетів з ЧАЕС та звітів із ЗАЕС, вони «сповістили» МАГАТЕ, буцімто на Рівненській АЕС утримують фахівців-атомників з рф, що абсолютно не відповідає дійсності. Як і те, що керівництво Енергоатома залишило столицю та виїхало невідомо куди, кинувши атомні станції напризволяще.

Левова частка працівників центрального офісу НАЕК, розташованого в Києві, залишилися на місці й продовжують виконувати свою роботу. Очільник і керівництво Компанії, як і Президент та керівництво країни, працюють у столиці та ретельно контролюють всі виробничі процеси, тримаючи постійний зв’язок з усіма відокремленими підрозділами, передусім – з атомними електростанціями.

На самих АЕС з огляду на підвищені ризики введено цілодобовий жорсткий контроль – і за обладнанням, і за показниками, і за персоналом. Посилено дисциплінарні заходи, задля посилення безпеки ухвалені певні кадрові рішення, ще більше звітності та координації з керівництвом та колегами з інших станцій.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30