Внаслідок застосування зброї під час ведення бойових дій на значній частині території України вже упродовж місяця відбувається інтенсивний вплив на ґрунтові ресурси. Перспектива подальшого розвитку негативного впливу на ґрунтові ресурси при продовженні ведення активних бойових дій викликає значне занепокоєння народних депутатів України - членів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, українських екологів, ґрунтознавців, аграріїв щодо подальшої долі вітчизняних ґрунтів.

У першу чергу до значних порушень ґрунтів призводить застосування артилерії та авіації, важкої військової техніки. Порушення проявляються не тільки в утворенні воронок вибуху, але й у зміні властивостей ґрунтів, що розміщені у місці вибуху, зокрема в їх ущільненні та забрудненні токсичними продуктами розкладу вибухівки, твердими частками викидів потужних двигунів, паливно-мастильними матеріалами.

Під впливом пересування танків та іншої потужної важкої військової техніки порушується цілісність ґрунтового покриву, збільшується строкатість його родючості, унеможливлюються подальші процеси гумусоутворення, інтенсифікація процесів їх водної та вітрової ерозії, що, за оцінками фахівців, ускладнить у майбутньому ведення сільськогосподарського виробництва та його здорожчання на таких територіях. Окрім фізичного впливу на ґрунтові ресурси вибухи снарядів буквально нашпиговують ґрунт металами, залишками предметів військового призначення, на ґрунті залишаються зруйнована техніка, відпрацьована зброя, підірвані боєприпаси і такі, що не розірвалися, що вимагає відповідного розмінування. Все це у ряді випадків може зробити ґрунти непридатними для ведення сільського господарства.

Проведені раніше дослідження ґрунту в зоні бойових дій в АТО підтвердили значний вміст важких металів на місцях вибухів бойових снарядів. Зокрема, концентрація титану в пробі ґрунту на місці розриву снарядів у 150 разів перевищувала фонові показники, виявлено перевищення вмісту ванадію, свинцю і кадмію, а крім того компонентів пороху, зокрема сірки та її сполук. Також під час вибуху утворюються ряд високоактивних і токсичних сполук, які чинять негативний вплив на ґрунт, деревину, будівельні конструкції та живі організми.

Це містить у собі серйозну небезпеку, оскільки якщо просто засипати воронки і використовувати надалі землі за сільськогосподарським призначенням, то небезпечні речовини з плином часом потраплять в продукти харчування і в організм людини. Після війни у Югославії країни, які утворилися після її розпаду, вивели з обробітку близько 3 мільйонів гектарів землі саме через забруднення ґрунтів. Через те, що важкі метали дуже повільно виводяться з організму, накопичуються і, через певний час їх кількість може досягти критичної позначки, спричинити хвороби нирок, серцево-судинної, нервової системи, онкологічні захворювання.

На сьогодні важливо інформувати жителів населених пунктів у зоні бойових дій про небезпеку обробітку землі поблизу місць розривів снарядів. Використання без ретельної перевірки та аналізів такої земельної ділянки для вирощування сільськогосподарських культур становить небезпеку для життя і здоров’я споживачів сільськогосподарської продукції.

Для відновлення українських ґрунтів має бути задіяних механізм репарацій і компенсацій з боку РФ, для чого потребують обліку і врахування колосальні шкода та збитки, зокрема завдані ґрунтам України внаслідок збройної агресії РФ. Кабінетом Міністрів України прийнято відповідну постанову від 20.03.2022 № 326, якою передбачено врахування втрат земельного фонду, а також пов’язаної з ними упущеної вигоди, фактичних витрат на рекультивацію земель, які були порушені внаслідок бойових дій, будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій для облаштування державного кордону, завданих збитків власникам (землекористувачам) земельних ділянок сільськогосподарського призначення, витрат на відновлення меліоративних площ і витрат на розмінування. У числі перших це має стосуватися саме ґрунтів, родючість яких складає основу продовольчої безпеки нашої країни.

Зважаючи на викладене, народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування вважають, що при поверненні окупованих територій України до раціональної системи природокористування необхідно враховувати складну екологічну ситуацію в цих регіонах, передбачити у першу чергу розроблення заходів, спрямованих на прискорення розв’язання екологічних проблем, пов’язаних із погіршенням стану ґрунтових ресурсів, які виникли внаслідок ведення бойових дій.

Тому, вже сьогодні необхідно розпочати розроблення плану заходів з екологічного відновлення екологічно-небезпечних територій. Подальше ускладнення екологічної ситуації з ґрунтовими ресурсами внаслідок проведення бойових дій вимагає розробки науково обґрунтованих практичних заходів з метою забезпечення раціонального землекористування та оптимізації сільськогосподарського виробництва на відповідних площах території України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 липня 2024 15:44
28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57
10 червня 2024 16:56
08 червня 2024 08:00
07 червня 2024 16:09