Продовжується співпраця з ЄБРР в рамках новоствореного на прохання України Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (далі – РМСЧ).

20.04.2022 Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Бондаренко О.В. взяв участь у засіданні Асамблеї вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля у режимі відеоконференції.

Основними завданнями та цілями фонду РМСЧ є: розроблення комплексного інтегрованого плану для Чорнобиля; виведення з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та інших ядерних об’єктів на майданчику; покращання стану радіоактивно забруднених майданчиків у зоні відчуження; безпечне поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом на майданчику; виконання завдань, що відносяться до експлуатації нового безпечного конфайнменту; виконання завдань із забезпечення координації робіт щодо поводження з радіоактивними відходами на Чорнобильській атомній електростанції і в межах зони відчуження Чорнобильської АЕС, та на решті території України; покращання організації виконання робіт із виведення з експлуатації та поводження з радіоактивними відходами, а також їхньої взаємодії із заходами загальнодержавних програмам.

Важливість фонду РМСЧ зросла у зв’язку із вторгненням російських окупаційних військ на територію зони відчуження та на майданчик Чорнобильської АЕС.

На підготовчій онлайн-нараді до засідання Асамблеї вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля, яка відбулась 15.04.2022, Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Бондаренко О.В. відмітив необхідність виключення або припинення участі РФ в Рахунку ядерної безпеки ЄБРР та в усіх конвенціях та міжнародних договорах з ядерної та радіаційної безпеки, оскільки події в Україні не лишають сумніву в їх злочинних намірах та повному ігноруванні міжнародних домовленостей та досягнень.

У засіданні Асамблеї вкладників РМСЧ взяли участь представники Європейського банку реконструкції та розвитку, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державного агентства з управління зоною відчуження, Державної інспекції ядерного регулювання, ДСП “Чорнобильська АЕС” та інші.

Учасники заходу відмітили складність забезпечення ядерної та радіаційної безпеки ядерних об’єктів України, яка виникла у зв’язку із вторгненням 24.02.2022 російських окупаційних військ на територію України, зокрема, на територію зони відчуження та на майданчик Чорнобильської АЕС, взяттям у заручники експлуатаційного та охоронного персоналу. Система безпечного моніторингу МАГАТЕ на Чорнобильській АЕС та система радіаційного моніторингу зони відчуження були відключені. Це значно ускладнило нормальну експлуатацію та обслуговування ядерних установок, Нового безпечного конфайнменту, інших об'єктів на майданчику Чорнобильської АЕС та в межах зони відчуження.

Представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів та Державного агентства з управління зоною відчуження відмітили, що всі роботи, розпочаті у попередні роки на майданчику Чорнобильської АЕС та зоні відчуження, зупинити не можливо у зв’язку з тим, що всі ці об'єкти забезпечують ядерну та радіаційну безпеку України, Європи та всього світу. Але зараз необхідно зосередитися на відновлювальних роботах на майданчику та першочергових напрямках, пов'язаних з необхідністю відновлення безпечних умов для подальшої діяльності об'єктів зони відчуження.

На майданчику Чорнобильської АЕС необхідно виконати оцінку пошкоджень та заміну обладнання моніторингу, контролю тощо, яке було знищене або розкрадене окупантами. Хоча на станції наразі є електроенергія, інженерні комунікації вимагають значного ремонту. Потребують відновлення системи зв’язку. Також існує необхідність у вжитті заходів для підняття рівня ядерної безпеки всіх ядерних об’єктів на території України, збереження кваліфікованих спеціалістів. Надано перелік невідкладних заходів, які необхідно буде вжити для подальшої безпечної експлуатації об’єктів на майданчику Чорнобильської АЕС та зони відчуження.

Директор Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазар Ліндауер висловив пропозицію Банку щодо можливості використання РМСЧ як вже існуючого механізму для фінансування невідкладних заходів з відновлення безпечних умов праці на Чорнобильській АЕС та зони відчуження і надання допомоги у виконанні більш довгострокових завдань відновлення. Після отримання дозволу від Асамблеї Банк зможе використати наявні кошти для фінансування першочергових невідкладних заходів. Підтримання більш суттєвих заходів відновлення вимагатиме значних нових внесків на Рахунок у рамках загальної підтримки відновлення України.

Учасники засідання підтримали необхідність переорієнтування переліку заходів, що були заплановані в рамках РМСЧ, оскільки виникли більш нагальні завдання, пов’язані з необхідністю відновлення безпечних умов для подальшої діяльності після окупації об’єктів зони відчуження російськими військами. Невідкладні заходи, яких необхідно буде вжити для подальшої безпечної експлуатації об’єктів на майданчику Чорнобильської АЕС та зони відчуження як тільки це дозволять обставини, потребуватимуть суттєвих інвестицій в інфраструктуру та обладнання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:05
24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44