Міжнародний день зменшення небезпеки лих (International Day for Disaster Reduction) був заснований 22.12.1989 і відзначається щороку за рішенням Генеральної Асамблеєї ООН.

Міжнародна стратегія по зменшенню небезпеки лих має на меті доведення до відома широкої громадськості важливості запобігання стихійним лихам та їх наслідкам (повені, зсуви, бурі, урагани, снігові заноси, пожежі, вибухи, аварії, забруднення) і роз’яснення серед населення та громад, доступних засобів із запобігання переростання небезпек у катастрофи, пом’якшення їхніх наслідків та забезпечення готовності до них.

Україна пізнала велику кількість стихійних природних лих, лих через діяльність людини, зокрема, спричинених російською військовою агресією, яка завдає серйозного удару по українській економіці, стану довкілля та добробуту населення. Російські вояки знищують мирні міста, руйнують цивільну інфраструктура, атакують житлові будинки, вбивають мирних жителів. Це тероризм, якому треба дати відсіч зусиллями світової спільноти, визнати цю країну на міжнародному рівні країною-терористом, виключити її з ООН та Ради безпеки ООН, створити спеціальний міжнародний трибунал для засудження і покарання за вчинені злочини.

Проте є катастрофи, яким ми можемо запобігти. ООН та інші міжнародні організації наголошують на важливості створення безпечних умов для громадян та зниження можливих ризиків шляхом розбудови інфраструктури та вирішення гуманітарних питань до того як можливе лихо станеться, а також, відповідно, чіткого планування на випадок надзвичайних ситуацій.

Під егідою ООН в рамках Міжнародної стратегії скорочення ризиків стихійних лих за участю України було проведено ряд зустрічей на високому рівні. Їх результати відображені у Сендайській рамковій програмі зі скорочення ризиків стихійних лих, ухваленої у 2015 році. Програма містить термінові заходи зі скорочення ризиків на місцевому, національному і міжнародному рівнях, і має на меті запобігти загибелі й травмуванню людей, а також не допустити економічних збитків, захистити природні екосистеми і майно від знищення та руйнувань.

Україна є учасником Сендайської програми і бере активну участь у її імплементації на національному та місцевому рівнях на територіях у межах Європейського регіону, чим демонструє непохитну прихильність європейському вектору розвитку. Зокрема, в Україні опрацьовуються питання управління ризиками стихійних лих задля їх скорочення, керівні принципи і пріоритетні напрямки дій Сендайської програми зі скорочення ризиків надзвичайних ситуацій на 2015-2030 роки, стратегія скорочення ризиків стихійних лих як інструмент зміцнення стійкості до зумовлених паводками підтоплень, а також заходи з протидії ним з боку представників різних служб.

Сьогоднішній день є нагадуванням для урядів світу про важливість оцінки ризиків, згуртованості у відсічі і засудженню агресора, аби не допускати людських жертв, серйозних екологічних та економічних втрат.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 липня 2024 15:44
28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57
10 червня 2024 16:56
08 червня 2024 08:00
07 червня 2024 16:09