10 листопада 2022 року Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Бондаренко О.В. взяв участь у засіданні Асамблеї вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля у режимі відеоконференції.

Також у засіданні Асамблеї вкладників Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля (далі – РМСЧ) взяли участь представники Європейського банку реконструкції та розвитку, Міжнародного агентства з атомної енергії, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державного агентства з управління зоною відчуження, Державної інспекції ядерного регулювання України, ДСП “Чорнобильська АЕС” та інші.

Учасники заходу зазначили про необхідність зосередитися на відновлювальних роботах в зоні відчуження та першочергових напрямках, пов'язаних з необхідністю відновлення безпечних умов для подальшої діяльності об'єктів зони відчуження, яка виникла у зв’язку із вторгненням 24 лютого 2022 року російських окупаційних військ на територію України, зокрема, на територію зони відчуження та на майданчик Чорнобильської АЕС, взявши у заручники експлуатаційний та охоронний персонал.

В ході обговорення учасниками засідання була приділена особлива увага відновленню протипожежної безпеки, матеріальна база якої зазнала самих великих втрат.

Представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державного агентства з управління зоною відчуження поінформували про наслідки окупації Чорнобильської зони та нанесені збитки, зокрема: про руйнування логістики для персоналу ЧАЕС, нестачу автобусів для перевезення працівників станції та інших підприємств, викрадення спеціальних авто для перевезення РАВ, пожежогасіння та лісогосподарства, постраждалі від варварських дій окупантів радіологічні лабораторії та система радіаційного моніторингу в яких обладнання було зруйноване та викрадене, розтрощені офіси підприємств Чорнобиля та обладнання, викрадену комп'ютерну техніку, руйнування цивільної інфраструктури зони відчуження, а саме, мостів, шляхів та комунікацій.

Міндовкілля та ДАЗВ сформовано єдиний пул першочергових та найбільш критичних напрямків відновлення з 10 напрямків, які складаються із 40 проектів, таких як:

1 – розмінування найбільш важливих для діяльності людини територій зони відчуження.

2 – протипожежна безпека, матеріальна база якої зазнала самих великих втрат.

3 – моніторинг радіологічного стану та дозиметричний контроль.

4 – комп’ютерне та офісне обладнання для підприємств у зоні відчуження.

5 – відновлення соціальної інфраструктури, ключовим є відбудова мосту, створення системи заміщення газових енергоносіїв, а також відновлення нормальних умов праці для вахтового персоналу.

6 – покращення фізичного захисту об’єктів поводження з РАВ та відпрацьованим ядерним паливом.

7 – відновлення та розвиток наукової та дослідної інфраструктури у межах «Чорнобильського наукового хабу».

8 – заходи на промисловому майданчику ЧАЕС.

9 – відновлення інфраструктури поводження з РАВ.

10 – визначений пул проектів від НАЕК «Енергоатом» для забезпечення безпеки та ефективності діючих АЕС.

В ході обговорення проекту Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля, підготовленого Міндовкілля, учасники звернули увагу на потребу швидкого проходження процедури його ратифікації.

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, в свою чергу, буде готовий розглянути проект Закону України «Про ратифікацію Верховною Радою України Рамкової угоди» після надходження його до Верховної Ради України.

Представники ЄБРР надали стислу інформацію стосовно фінансового стану РМСЧ та запропонували членам Асамблеї висловитися щодо можливості прийняття майбутніх фінансових зобов’язань, спрямованих на забезпечення реалізації невідкладних заходів з відновлення безпечних умов праці на Чорнобильській АЕС та зони відчуження і надання допомоги у виконанні більш довгострокових задач.

Учасники заходу відмітили важливість уникнення дублювання проектів міжнародної технічної допомоги з метою більшої ефективності виконання заходів з подолання наслідків окупації об’єктів зони відчуження російськими військами.

Державна інспекція ядерного регулювання України поінформувала про загальну складну ситуацію у сфері ядерної безпеки, оскільки воєнні дії тривають, а також про ситуацію на Запорізькій АЕС, про численні грубі порушення російськими військовими та представниками росатома національного законодавства, норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки, а також фундаментальних принципів та вимог безпеки МАГАТЕ.

Держатомрегулювання відновило дії ліцензій, виданих ДСП ЧАЕС на право провадження діяльності зі зняття з експлуатації блоків 1, 2 та 3 Чорнобильської АЕС та у сфері поводження з радіоактивними відходами, а також ліцензій, виданих ДСП «ЦППРВ» на право провадження діяльності з будівництва, експлуатації сховищ для захоронення РАВ, з переробки та зберігання радіоактивних відходів.

Учасники засідання відмітили, що важливість роботи фонду РМСЧ зросла у зв’язку із вторгненням російських окупаційних військ на територію зони відчуження та на майданчик Чорнобильської АЕС.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49