Протягом поточного року Комітет з питань екологічної політики та природокористування було визначено головним з опрацювання ряду законодавчих актів, які Верховною Радою України було прийнято у 2022 році.

 

15 лютого 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про Загальнодержавну цільову соціальну програму "Питна вода України" на 2022-2026 роки" № 2045-IX від 15.02.2022.

Прийнятий Закон забезпечить розвиток та реконструкцію систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення населених пунктів України, забезпечення населення України якісною питною водою в достатній кількості. Наразі, вкрай важливо та необхідно активізувати роботу в напрямку модернізації підприємств питного водопостачання для запобігання техногенної катастрофи і зниження соціальної напруги щодо проблем, пов’язаних з питною водою.

Прийняття Закону підтримано Асоціацією «Питна вода України», до складу якої входять потужні підприємства водопровідно-каналізаційного господарства та наукові установи.

Програмою визначено, зокрема: шляхи і способи забезпечення громадян якісною питною водою в необхідних обсягах та відповідно до встановлених нормативів щодо якості питної води, забезпечення розвитку та реконструкції систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення населених пунктів України; завдання і заходи з її виконання; очікувані результати; обсяги та джерела фінансування.

Крім того, Програмою передбачено будівництво, реконструкція, капітальний ремонт водозабірних споруд із застосуванням новітніх технологій відповідно до встановленого режиму зон санітарної охорони, а також станцій (установок) доочищення питної води, водопровідних та очисних споруд водовідведення, водопровідних мереж та мереж водовідведення. Також планується створення лабораторій контролю якості питної води та лабораторій контролю стічних вод, оснащених сучасним контрольно-аналітичним обладнанням.

 

17 лютого 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань цивільного захисту» № 2081-IX від 17.02.2022.

Прийняття Закону надає можливість:

посилити захист населення і територій від надзвичайних ситуацій, насамперед інженерного, радіаційного і хімічного захисту населення і територій;

забезпечити укриття населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій, його евакуацію, навчання діям у надзвичайних ситуаціях;

підвищити захист населення від впливу вибухонебезпечних предметів, які виявляються на території України внаслідок ведення бойових дій в часи минулих війн та збройної агресії Російської Федерації шляхом застосування механізмів цивільного захисту;

підвищити ефективність діяльності пожежно-рятувальних підрозділів під час гасіння пожеж.

 

15 березня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану і у відбудовний період» № 2132-ІХ від 15.03.2022.

Зазначеним Законом вносяться зміни до Кодексу цивільного захисту України, Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», призупиняється дія частини п’ятої статті 39 Закону України «Про тваринний світ».

Прийняття цього Закону зумовлено необхідністю забезпечення обороноздатності держави під час здійснення природоохоронних заходів, врегулювання та спрощення проведення відновлювальних робіт з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій, прискорення відновлення інфраструктури та економіки України, повернення до нормального стану життєдіяльності громадян України.

Законом передбачено визначити додаткові завдання єдиної державної системи цивільного захисту відбудовний період, уповноваження Кабінету Міністрів України на затвердження щорічного плану основних заходів цивільного захисту України, включаючи заходи у відбудовний період після закінчення воєнних дій, визначення обсягу та строків здійснення відновлювальних робіт з ліквідації наслідків воєнних дій під час дії воєнного стану, доповнення переліку видів планованої діяльності без проведення оцінки впливу на довкілля відновлювальними роботами з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій, а також призупинення на період дії воєнного стану на території України «сезону тиші», передбаченого частиною п’ятою статті 39 Закону України «Про тваринний світ».

 

21 квітня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень між центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері цивільного захисту, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту" № 2228-IX від 21.04.2022.

Його метою визначено розмежування повноважень Міністерства внутрішніх справ України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій у сфері цивільного захисту. Його прийняття дозволить врегулювати у Кодексі цивільного захисту України та інших законодавчих актах питання визначення повноважень органу, що формує державну політику у сфері цивільного захисту (Міністерство внутрішніх справ України), та органу, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту (Державна служба України з надзвичайних ситуацій).

 

20 червня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про управління відходами" № 2320-IX від 20.06.2022. Його метою визначено удосконалення системи управління відходами, забезпечення законодавчого та нормативно-правового регулювання відносин у сфері управління відходами з урахуванням вимог відповідних європейських директив, визначення правових, організаційних, економічних засад та механізмів для запобігання або зменшення утворення відходів, сприяння підготовці їх до повторного використання і відновленню як вторинної сировини та енергетичних ресурсів, створення відповідної інфраструктури об’єктів управління відходами; залучення інвестиції для регіонального та місцевого розвитку, поліпшення стану навколишнього природного середовища та здоров'я населення.

Цей Закон – це перша реальна можливість запровадити європейський підхід управління відходами за весь час незалежності України та стати на крок ближче до членства в Європейському Союзі. Також це фундамент для побудови кругової економіки, заснованої на відновленні та раціональному споживанні ресурсів, яка сьогодні є частиною Європейського зеленого курсу.

Закон України "Про управління відходами" — це також один із кроків до виконання Угоди про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та ЄС, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, та до апроксимації директив ЄС, які Україна повинна імплементувати. Враховуючи реалії воєнного стану, Закон містить положення для правового врегулювання питань щодо відходів війни, утворених внаслідок російської військової агресії проти України — уламків зруйнованих об’єктів, предметів, які знаходились всередині таких об’єктів, металобрухту, тощо. Прийняття Закону України відкриває шлях до ухвалення подальших законодавчих актів у цій сфері.

 

20 червня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів» № 2321-IX від 20.06.2022. Прийнятий Закон дозволить запровадити в Україні правові та організаційні засади ідентифікації та збереження самосійних лісів, спрощення та стимулювання процедури лісорозведення, забезпечення збереження лісів шляхом ускладнення процедури зміни цільового призначення земельних ділянок лісогосподарського призначення та інших лісовкритих площ.

Також буде забезпечене збереження унікальних природних степових ділянок, зупинення процесів опустелювання та деградації земель, збереження біорізноманіття, зменшення соціальної напруги, пов’язаного з розорюванням пасовищ та сіножатей, що сприятиме збереженню довкілля та формуванню позитивного іміджу України на міжнародній арені Європейської зеленої угоди (EU Green Deal).

Норми Закону відповідають виконанню поставлених індикаторів щодо збільшення лісистості та збереження біорізноманіття в рамках виконання Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років», положень Закону України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» та реалізації земельної реформи і земельної децентралізації.

Закон матиме позитивний вплив на розвиток регіонів шляхом підвищення спроможності територіальних громад в управлінні лісовими землями, створення комунальних лісогосподарських підприємств.

 

8 липня 2022 року Верховна Рада України більшістю у 259 голосів народних депутатів України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту осіб рядового і начальницького складу та умов проходження служби цивільного захисту" № 2379-IX від 08.07.2022.

Законом вносяться зміни до Кодексу цивільного захисту України, Кодексу законів про працю та Дисциплінарного статуту служби цивільного захисту, Законів України "Основи законодавства про охорону здоров’я" та "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Його прийняття дає можливість вирішити ряд питань, пов’язаних з проходженням служби в органах та підрозділах ДСНС, виплатою одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та членам їх сімей, покращанням медичного забезпечення та соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту.

 

9 липня 2022 року Верховна Рада України більшістю у 283 голоси народних депутатів України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту" № 2394-IX від 09.07.2022.

Законом вносяться зміни до Кодексу цивільного захисту України, Законів України "Про правовий режим воєнного стану", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про оборону України" в частині імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту.

Його прийняття дає можливість відобразити у національному законодавстві положення Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 та Додаткових протоколів до неї, ратифікованих Верховною Радою України; удосконалити існуючі механізми захисту цивільного населення і територій в умовах відсічі та стримування російської військової агресії проти України; уточнити повноваження органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту в особливий період з врахуванням змін, що відбулися в державі у зв'язку із децентралізацією влади.

 

9 липня 2022 року Верховна Рада України більшістю у 255 голосів народних депутатів України прийняла в другому читанні та в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря" № 2393-IX від 09.07.2022.

Даним Законом вносяться зміни до Закону України "Про охорону атмосферного повітря" та Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" та встановлюються:

основні вимоги для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, процедури видачі дозволу, підстав та порядку відмови, зупинення та анулювання дозволу на викиди;

часове обмеження та неможливість перенесення суб’єктами господарювання виконання природоохоронних заходів, затверджених дозволом на викиди;

механізм видачі дозволу на викиди від устаткування, яке підпадає під дію регулювання Закону України "Про оцінку впливу на довкілля";

визначення терміну "фонові концентрації забруднюючих речовин в атмосферному повітрі".

Прийняття цього Закону дасть можливість зменшити адміністративний тиск на суб’єктів господарювання, скоротити їх адміністративні витрати при підготовці документів для отримання дозволу на викиди, зменшити корупційні ризики.

 

7 вересня 2022 року Верховна Рада України більшістю 308 голосами народних депутатів України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112» № 2581-IX від 07.09.2022.

Законом вносяться зміни до законів України «Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112», «Про електронні комунікації», «Про екстрену медичну допомогу» та «Про дорожній рух».

Його прийняття дає можливість удосконалити правові та організаційні засади функціонування системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112, у тому числі щодо доступу до екстрених служб, захисту інформації про кінцевого користувача та про надані електронні комунікаційні послуги, а також забезпечення оброблення екстрених комунікацій оперативно-диспетчерськими службами, які приймають екстрені комунікації за номерами 101, 102, 103, 104, зокрема в умовах дії воєнного стану.

Створення та впровадження системи 112 також є одним із зобов’язань України у рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

 

20 вересня 2022 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому Закон України «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів» № 2614-IX від 20.09.2022.

Прийняття цього Закону дасть можливість створити єдину уніфіковану електронну систему доступу до інформації про стан довкілля для органів влади, а також надати кожному громадянину доступ до такої інформації, з метою підвищення ефективності електронного врядування у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Зазначеним Законом України встановлюються:

основні принципи реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів;

повноваження суб’єктів, які здійснюють державне управління у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів, а також права та обов’язки суб’єктів правовідносин в даній сфері;

основні вимоги до створення і функціонування Реєстру, а також до реєстрації об’єкта та подання звітності щодо викидів;

здійснення державного нагляду (контролю) у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів;

відповідальність за порушення норм цього Закону.

 

20 вересня 2022 року Верховна Рада України прийняла Постанову про Звернення Верховної Ради України до Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, Програми Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, Європейського Парламенту, Європейської Комісії, парламентів та урядів держав-членів Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, щодо утворення спеціальної екологічної моніторингової місії для фіксації екологічної шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії Російської Федерації на території України № 2594-IX від 20.09.2022.

Прийняття зазначеної Постанови Верховної Ради України зумовлено необхідністю підтвердження безпосередніх випадків екологічної шкоди, заподіяної військовими діями Російської Федерації, яка вже набула колосальних масштабів: десятки підірваних ракетами Російської Федерації нафтобаз з десятками тисяч тон нафтопродуктів, пошкодження нафто-, газо- та аміакопроводів, нанесення прицільних ударів по місцях зберігання інших небезпечних речовин, що призводить до значного за обсягом забруднення поверхневих вод, ґрунтів, атмосферного повітря, забруднення акваторій Чорного та Азовського морів.

Постановою пропонується звернутися до Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, Програми Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, Європарламенту, Єврокомісії та урядів і парламентів іноземних держав-членів Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, з проханням створення незалежної спеціальної екологічної моніторингової місії для забезпечення повного порядку фіксації та документування випадків заподіяної Україні екологічної шкоди.

Своїм зверненням Україна закликає: утворити під егідою міжнародних організацій спеціальний орган з екологічного моніторингу та забезпечити його роботу в Україні для перевірки вже зафіксованих українською владою заподіяних Російською Федерацією екологічних та пов’язаних з ними злочинів, з наданням зазначеному органу відповідного мандата Організації Об’єднаних Націй на проведення таких дій; надати Україні допомогу для невідкладного запровадження процесу документування екологічних злочинів з дотриманням принципів об’єктивності та незалежності при формуванні доказової бази, а також з метою створення спеціальних органів, які розглядатимуть такі випадки заподіяння екологічної шкоди; об’єднати зусилля міжнародного співтовариства для збереження спільного навколишнього природного середовища.

 

6 жовтня 2022 року Верховна Рада України більшістю 274 голосами народних депутатів України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту» № 2653-IX від 06.10.2022.

Закон направлений на удосконалення та врегулювання положень Кодексу цивільного захисту України, законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про запобігання корупції», що стосуються порядку проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та їх пенсійного забезпечення.

Зміни до Кодексу цивільного захисту України дозволять:

усунути термінологічні та змістовні неузгодженості;

привести спеціальні звання молодшого начальницького складу служби цивільного захисту у відповідність до стандартів провідних європейських країн та НАТО;

удосконалити та врегулювати норми законодавства в частині звільнення осіб рядового і начальницького складу із служби цивільного захисту.

Крім того, з метою покращання соціального та правового захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту врегульовуються деякі норми Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

 

3 листопада 2022 року Верховна Рада України більшістю в 268 голосів народних депутатів України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки" № 2717-IX від 03.11.2022.

Законом передбачається, що особи, винні у вчиненні правопорушень у сфері стратегічної екологічної оцінки, несуть дисциплінарну, цивільну та адміністративну відповідальність відповідно до закону. Нездійснення стратегічної екологічної оцінки та порушення процедури стратегічної екологічної оцінки є підставою для:

1) скасування рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування про затвердження документів державного планування, визнання документів державного планування недійсними;

2) відмови у погодженні та затвердженні проектів документів державного планування;

3) відмови у погодженні встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок, а також меж населених пунктів, що здійснюються на підставі або з урахуванням відповідних документів державного планування.

Крім того, створюється Єдиний реєстр стратегічної екологічної оцінки з використанням програмного забезпечення, яке забезпечує його сумісність та електронну інформаційну взаємодію у режимі реального часу з іншими електронними інформаційними системами і мережами, що становлять інформаційний ресурс держави.

Інформація, внесена до Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки, є публічною та відкритою. Вільний доступ до неї забезпечується через мережу Інтернет.

 

16 листопада 2022 року Верховна Рада України більшістю в 310 голосів народних депутатів України прийняла пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони» та Закон в цілому № 2750-IX від 16.11.2022.

Прийняття Закону дозволяє:

забезпечити належні передумови для створення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої та пожежної добровільної охорони;

визначити порядок утворення та функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони;

скоротити, передусім у сільській місцевості, час прибуття до місця виникнення пожежі або надзвичайної ситуації шляхом розширення мережі пожежно-рятувальних підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони;

зменшити кількість випадків загибелі та травмування людей, матеріальних та екологічних збитків за рахунок швидкого прибуття пожежно-рятувального підрозділу до місця пожежі або надзвичайної ситуації;

забезпечити пожежну безпеку в територіальних громадах, профілактику виникнення пожеж та нещасних випадків, надання допомоги у ліквідації їх наслідків;

сприяти формуванню культури безпеки життєдіяльності населення, зокрема у учнів, студентів та дітей дошкільного віку, а також підвищенню рівня згуртованості мешканців громад.

 

1 грудня 2022 року Верховна Рада України більшістю в 276 голосів народних депутатів України прийняла у другому читанні та в цілому Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами" № 2805-IX від 01.12.2022.

Зазначений Закон спрямовано на створення прозорої, простої та зрозумілої системи користування надрами, зменшення надмірного державного впливу на галузь, підвищення конкуренції та легалізація відносин у сфері користування надрами, цифровізація галузі.

Серед важливих положень Закону України також:

запровадження наскрізних дозволів для всіх видів корисних копалин і можливість відчужувати право на користування надрами;

спрощення доступу до земельних ділянок для потреб надрокористування;

уточнення та закріплення основних процедур на рівні Кодексу України про надра;

врегулювання особливостей, пов'язаних з російською збройною агресією проти України і запровадженням воєнного стану;

запровадження перехідного періоду для чинних спецдозволів для безперебійності раціонального використання надр та багато іншого.

Закон включений до переліку євроінтеграційних і за висновком Кабінету Міністрів України відповідає положенням статей 1, 2, 4, 6, а також 3 і 5 (частково) Директиви Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу № 94/22/ЄС про умови надання і використання дозволу на розвідування, розробку і виробництво вуглеводнів, статей 2 і 7 Директиви Європейського Парламенту та Ради № 2003/4/ЄС про доступ громадськості до екологічної інформації та про скасування Директиви № 90/313/ЄЕС, статей 1 і 2 Директиви Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу № 2011/92/ЄС про оцінку впливу окремих державних і приватних проектів на навколишнє середовище (кодифікація).

Прийняття цього Закону підтримується центральними органами виконавчої влади та громадськістю.

 

1 грудня 2022 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому Закон України «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією» № 2804-IX від 01.12.2022.

Метою даного Закону є визначення правових, організаційних та економічних засад у сфері забезпечення хімічної безпеки, спрямованих на запобігання негативному впливу хімічної продукції на довкілля та здоров’я населення, врегулювання відносин, що виникають у сфері управління хімічною безпекою, з урахуванням міжнародних зобов’язань України у цій сфері.

Законом України «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією» встановлюються:

цілі та принципи державної політики, права і обов’язки суб’єктів, а також повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією;

вимоги до виробництва та використання хімічної продукції;

вимоги щодо функціонування дозвільної системи у сфері забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією;

основні напрями наукових досліджень, освіти та інформаційного забезпечення, а також фінансування заходів та планування в даній сфері;

відповідальність за порушення норм цього Закону.

 

Комітет і надалі докладатиме значних зусиль до формування законодавчої бази з питань екологічної політики та природокористування.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49